A-
A+

Fler svenskar drabbas av bedragare på nätet

Seniorer drabbas oftare av befogenhetsbedrägerier än andra åldersgrupper. Arkivbild.
Seniorer drabbas oftare av befogenhetsbedrägerier än andra åldersgrupper. Arkivbild.
BrottTT

Antalet polisanmälda fall om bedrägerier genom social manipulation har ökat med 45 procent under årets fem första månader. Befogenhetsbedrägerier, som är den vanligaste typen, har fördubblats.

Annons

Annons

Mellan januari och maj i år har 13 167 bedrägerier genom social manipulation polisanmälts. Det är en ökning med nästan 45 procent jämfört med samma period under föregående år, då 9 107 anmälningar gjordes.

På lång sikt har den här typen av brott ökat och det ökade extra mycket under pandemin när folk satt hemma framför datorn, säger Paul Pintér, rådgivare mot digitala brott vid SSF Stöldskyddsföreningen.

Bedrägerierna går ut på att lura människor att utföra olika handlingar, ofta för att komma åt pengar. Pintér menar att denna typ av brottslighet blir vanligare eftersom det blivit enklare att bedra personer via internettjänster och appar då man kan vara anonym.

Lättheten att bedra folk via internet är en stor del i att denna brottslighet ökar, med liten investering kan man tjäna mycket pengar.

Drabbar seniorer

De tre vanligaste typerna av bedrägeri där social manipulation används är befogenhetsbedrägeri (33 procent), investeringsbedrägeri (6 procent) och romansbedrägeri (4 procent).

Vid befogenhetsbedrägeri utger sig ofta brottslingen för att arbeta för exempelvis polisen eller en bank. Mellan januari och mars i år har 4 323 sådana fall anmälts, vilket kan jämföras med 2 178 fall samma period året innan.

Befogenhetsbedrägerier har nu varit på tapeten under en tid och särskilt är det seniorer som drabbas av dessa bedragare, genom att de blir stressade och pressade att utföra åtgärder och ge ut information som man helst inte ska göra, säger Paul Pintér.

Annons

Annons

Stort mörkertal

Romansbedrägerier innebär att man spelar på en persons känslor för att tillskansa sig pengar. Vid investeringsbedrägerier kan en person luras att investera i värdepapper. I dag är det vanligt att personer uppmanas köpa kryptovaluta.

Mörkertalet tros vara stort när det kommer till bedrägerier av dessa slag.

Man skäms när man blir lurad och då vill man varken berätta för polis eller släkt och vänner, säger Paul Pintér.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.