A-
A+

Fler väntas få TBE av fästingbett i vinter

En fästing har borrat sig fast i huden på en människa. Fästingar är spridare av sjukdomarna borrelia och TBE. Arkivbild.
En fästing har borrat sig fast i huden på en människa. Fästingar är spridare av sjukdomarna borrelia och TBE. Arkivbild.
HälsaTT

Det milda vädret är gynnsamt för fästingens överlevnad. Därmed väntas fler insjukna i TBE i vinter, förutspår Folkhälsomyndigheten.

Annons

Annons

Om det fortsätter att vara så här milt kan vi räkna med att det kommer in fler TBE-fall, säger Marika Hjertqvist, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

De senaste fem åren har FHM sett en rejäl ökning av TBE. En trend som ser ut att fortsätta på grund av längre vegetationsperioder.

Vi har tittat på hur klimatförändringar i framtiden kan komma att påverka infektionssjukdomar, och vi har sett att TBE redan har ökat väldigt mycket, säger Hjertqvist, men tillägger att ökningen även kan förklaras av andra faktorer.

Regionerna har rekommendationer om TBE-vaccination till personer som bor eller ofta vistas i områden med hög risk för smitta. Man bör även hålla uppsikt över sin hud när är i områden med fästingar.

Fästingar kryper omkring på kroppen innan de biter sig fast, och i bästa fall kan man få tag i dem innan de biter, säger Hjertqvist.

De regioner som brukar ha högst TBE-fall är Sörmland och Uppsala, enligt FHM.

Rättad: Ändrar uppgifter om vilken myndighet det är som rekommenderar vaccination mot TBE.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.