A-
A+

Fler vill betala elen timme för timme

Skenande elpriser ökar intresset för timavtal. Arkivbild.
Skenande elpriser ökar intresset för timavtal. Arkivbild.
EkonomiTT

Intresset för att betala för sin el timme för timme ökar.

Både de stora elbolagen och uppstickarna märker av trenden.

För den som har möjlighet att flytta runt sin elförbrukning över dygnet kan det finnas pengar att spara – för andra kan det bli dyrare.

Annons

Annons

Daniel Lindén har grundat Tibber. Arkivbild.
Daniel Lindén har grundat Tibber. Arkivbild.

När elpriserna skjuter i höjden vill fler se över sin elanvändning.

Det har elbolagsuppstickaren Tibber, som har specialiserat sig genom att enbart erbjuda timavtal, märkt av.

Vår affärsmodell är att hjälpa konsumenter att använda energi på ett smartare sätt, timpriser gör att folk blir mer energimedvetna, säger grundaren Daniel Lindén.

Bolagets kunder har närmare dubblerats de senaste sex månaderna. Totalt har Tibber nu en halv miljon kunder i Sverige, Norge och Tyskland, enligt Lindén.

Timavtal innebär att elräkningen baseras på kundens faktiska användning, timme för timme, och följer spotpriset på elmarknaden.

Den som bara använder el när den är dyr får en dyr elräkning. Den som däremot kan förlägga användningen på timmar då elen är billig kan sänka kostnaderna.

I ett vanligt rörligt elavtal betalar kunderna också enligt timpriset på elbörsen. Men förbrukningen mäts då inte per timme för den enskilde, utan räknas istället ut per timme enligt ett snitt av hur alla andra elanvändare i samma elområde använder sin el.

Det spelar alltså ingen roll om du använder elen när den är som dyrast eller billigast, eftersom du får ett snittpris på den kollektiva elanvändningen.

Om du tittar på hur timpriserna har artat sig så har det varit väldigt låga priser på nätterna och höga priser på dagarna. Vid ett rörligt avtal betalar du för när de flesta använder sin el, och det är på dagen när den är som dyrast. Om man slår ihop den kakan är det inte så fördelaktigt för konsumenten, säger Daniel Lindén.

Beror på boendet

Även de stora elbolagen Fortum och Vattenfall märker ett ökat intresse för timavtal.

Vattenfall uppger att bolaget sett en uppgång med nästan 50 procent, om än från låga nivåer.

Enligt Fortums kommunikationschef Per Oscar Hedman kommer det rent generellt mycket frågor från kunder om hur de kan påverka sin elräkning. Enligt honom är det inte så enkelt som att alla tjänar på timavtal.

Svaren blir väldigt olika beroende på hur man bor och hur mycket man kan styra sin elanvändning. Bor du i lägenhet? Hyresrätt? Eller bor du i en villa i södra Sverige där du använder el både för uppvärmning och varmvattenberedare? Då landar du någon annanstans, säger han.

Enligt Mårten Granfors, chef för energimätning på elnätsbolaget Ellevio, kan timavtal öka medvetenheten över energianvändningen, men det betyder inte att det är för alla.

Har man möjlighet att flytta sin elförbrukning till natten när det är billigare, då är det förmodligen en bra idé. Har man inte det kan det vara en dålig idé, säger han.

Annons

Annons

Viktigast att energieffektivisera

För den som laddar en elbil och kan göra det på natten kan det till exempel löna sig, men inte för den som driver ett företag med verksamhet på dagtid.

Det bästa oavsett elavtal är dock enligt Mårten Granfors att energieffektivisera så mycket som möjligt.

Det är relevant för alla, oavsett elavtal. Varje sparad kilowattimme är en besparing, säger han.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.