Flera döda i spåren av orkanen Iota

Colombias president Iván Duque (andra till vänster), besöker ön Providencia som ligger i spillror efter att orkanen Iota dragit fram.
Colombias president Iván Duque (andra till vänster), besöker ön Providencia som ligger i spillror efter att orkanen Iota dragit fram.
CentralamerikaTT

Minst nio personer har mist livet i orkanen Iotas härjningar över Centralamerika, som redan är hårt drabbat efter det förra stora ovädret, Eta. Förtvivlat vädjar befolkningen om hjälp.

Det finns inget att äta över huvud taget, säger Inocencia Smith i Nicaragua.

Annons

www.krisinformation.se

Annons

www.krisinformation.se

Översvämningar och sönderblåsta hus rapporteras efter Iotas härjningar det senaste dygnet.

Det är översvämmat överallt. Det har regnat nästan hela natten, säger Marcelo Herrera, borgmästare i Wampusirpi i nordöstra Honduras, till nyhetsbyrån Reuters.
Vi behöver mat och vatten till befolkningen, eftersom Eta tog våra grödor, fortsätter han.

I Honduras saknas många människor eftersom det ännu inte går att nå fram till några av de värst drabbade områdena och i Nicaragua, Panama och på den colombianska ön Providencia har hittills nio omkomna registrerats. På Providencia, med en befolkning på 6 000, har i stort sett all infrastruktur förstörts.

Rekordorkan

Orkanen Iotas öga drog in över Nicaragua på måndagskvällen lokal tid. Med vindar på runt 70 meter per sekund är det den hittills kraftigaste orkan som har registrerats i landet. Den slog till bara två veckor efter Etas förödande framfart i regionen, som krävde uppemot 200 människors liv.

Det är första gången sedan mätningarna började som två så pass stora orkaner bildas över Atlanten i november. Puerto Cabezas, en kuststad i Nicaragua, låg fortfarande i spillror, delvis översvämmad, efter Eta, när Iota slog till.

Vi kan dö. Det finns inget att äta över huvud taget, säger Inocencia Smith, som har tagit sin tillflykt till ett evakueringscenter i staden, till Reuters.

Annons

Annons

Röda korset oroat

Omkring 100 000 personer i Nicaragua och Honduras är evakuerade, enligt myndigheterna. Röda korset varnar för att de nya översvämningarna efter Iota kan leda till katastrof, eftersom marken redan är helt genomblöt.

Vi är mycket oroade över risken för dödliga skred i dessa områden, eftersom jorden redan är helt mättad, sade Röda korsets talesperson Matthew Cochrane i tisdags.

Även om orkanen har avtagit i styrka och nu nedgraderats till en tropisk storm finns det fortfarande en överhängande risk för katastrofala översvämningar och jordskred, eftersom mer än 70 centimeter regn väntas falla i vissa områden.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons