A-
A+

Flera dödade vid protester i Sudan

Demonstrationer mot militärregimen genomfördes runt om i Sudan på lördagen, här en protest i hamnstaden Port Sudan.
Demonstrationer mot militärregimen genomfördes runt om i Sudan på lördagen, här en protest i hamnstaden Port Sudan.
SudanTT-AFP

Folkliga protester utmanar militärens makt i Sudan. Men säkerhetsstyrkor uppges svara med våld och skarp ammunition, vilket polisen förnekar.

Minst fem personer har dödats i demonstrationer som pågår i Sudans största städer.

Annons

Annons

Demonstranter mot militärstyret i Khartum.
Demonstranter mot militärstyret i Khartum.

Massiva manifestationer mot militärstyret genomförs på lördagen i Khartum och systerstaden Omdurman vid Nilens strand, samt i hamnstaden Port Sudan vid Röda havet.

Protesterna fick ökad styrka sedan kuppledaren, general Abdel Fattah al-Burhan, på fredagen meddelade att han planerade en väg framåt mot nytt demokratiskt styre, men för att nå dit sade han sig först behöva stärka militärmakten genom att inrätta ett styre döpt till Suveräna rådet.

Efter timmar av protester började information komma om förloppet. Först dödades en demonstrant av säkerhetsstyrkor i Omdurman, enligt uppgift från en organisation kallad Centralkommittén för Sudans läkare:

"En av dem som protesterat har dödats av kulor från kuppmakarna", skrev organisationen enligt AFP.

Många skadade

Sedan följde ytterligare information från sjukvårdspersonal, demonstranter och vittnen.

Ytterligare två dödsoffer rapporterades från sjukhus i tvillingstäderna Khartum och Omdurman som ligger på östra respektive västra sidan av Nilen.

Ett "stort antal" skadade vårdas på sjukhus, uppger läkarorganisationen och säger att skadorna är från både skarp ammunition och från tårgas.

Sudanesiska myndigheter svarade sent på lördagen med utspel i statligt styrd tv. Sudans polis sade sig inte ha använt skjutvapen, och att flera polisstationer attackerats av demonstranter.

Polisen uppgav också att 39 polismän skadats i protesterna som "inleddes fredligt, men snabbt spårade ut".

Annons

Annons

Premiärminister i husarrest

De svåraste sammandrabbningarna verkar ha skett i Omdurman, enligt den franska nyhetsbyrån AFP:s korrespondent. Skottlossning hördes även i de östra delarna av Khartum.

Militären ska inte lägga sig politiken. Den ska skydda landets grundlag, som (kuppledaren) Burhan själv har vänt sig emot, säger demonstranten Ahmed Abdelrahman i Khartum.

Omfattande protester genomfördes också i hamnstaden Port Sudan vid Röda havet och i städerna Atbara och Was Madani, enligt vittnen som nyhetsbyrån AFP talat med.

Tidigare i veckan kopplade generalen Abdel Fattah al-Burhan ett hårdare grepp om styret i det nordöstafrikanska landet, efter det att militären den 25 oktober grep makten i en kupp och satte premiärminister Abdalla Hamdok i husarrest.

Det tidigare civila styret ombildades, prodemokratiska krafter blev av med sitt inflytande och al-Burhan själv tog över ledningen, något som fördömts av en lång rad länder samt FN.

Den prodemokratiska koalitionen i landet har uppmanat till massprotester under lördagen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.