A-
A+

Flera gripanden efter nätrasism mot PL-stjärna

Son Heung-Min blev utsatt för rasism på nätet efter matchen mot Manchester United i april. Arkivbild.
Son Heung-Min blev utsatt för rasism på nätet efter matchen mot Manchester United i april. Arkivbild.
FotbollTT

Tolv män har gripits eller förhörts misstänka för att ha riktat rasism på nätet mot Tottenhamstjärnan Son Heung-Min.

"Det finns ingen fristad för för den här typen av kränkande beteende och vi är engagerade i att vidta bestämda åtgärder för att utrota det", säger Matt Simpson, ansvarig polis för utredningen.

Annons

Annons

Annons

Annons

Insatsen har pågått de senaste två veckorna och de tolv männen kommer från olika platser i England och Wales.

Det var efter matchen mot Manchester United den 11 april som sydkoreanen Son Heung-Min fick rasistiska meddelanden skickade till sig på Twitter. 28-åringen gjorde "Spurs" enda mål i 1–3-förlusten.

Londonpolisen har i samarbete med andra nationella polisstyrkor, sociala medier-bolag och klubbarna lyckats identifiera de anonyma användarna.

"Men en fullspäckad sommar av fotboll som närmar sig är vi hängivna till att driva ut sådant rasistiskt beteende", säger Matt Simpson i ett pressmeddelande.

Tottenham kommenterar polisinsatsen:

"Vi välkomnar insatsen. Det finns ingen plats för rasism varken i fotbollen eller någon annan stans i samhället", skriver klubben i sociala medier.

För tre veckor sedan startade engelsk fotboll ett initiativ där de bojkottade de stora sociala medier-jättarna Instagram, Facebook och Twitter för att markera mot rasismen och hatet på nätet. Flera organisationer tog rygg på bojkotten – bland annat det svenska fotbollförbundet.

Storbritannien planerar även för en ny lag som innebär att sociala medier-företagen ska kunna straffas om de inte stoppar rasism och näthat på plattformarna.

Manchester United-trion Marcus Rashford, Fred och Anthony Martial, Chelseas Reece James samt Manchester Citys Raheem Sterling är bara några av de Premier League-stjärnor som blivit utsatta för rasism på nätet under säsongen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss