A-
A+

Flera larm om utsatt flicka – ingen ryckte ut

Leksaker i trädgården där flickan bodde med sin familj. Arkivbild.
Leksaker i trädgården där flickan bodde med sin familj. Arkivbild.
BrottTT

Föräldrarna har åtalats misstänkta för att ha plågat flickan med ättika och nedkylning. Flera gånger larmades socialtjänsten om att något inte stod rätt till i familjen – men inget hände, rapporterar HD och Sydsvenskan.

Tidningens granskning visar att flera olika samhällsinstanser och en privatperson vid minst fyra tillfällen slog larm till socialtjänsten i den skånska kommunen.

Sjukvårdspersonal kände "en oro för bristande omsorg" i september 2022, enligt dokument. Tre månader senare, i december, var det Folktandvårdens tur att larma, då flickan inte varit där sedan januari 2019.

Flickans förskola kontaktade socialtjänsten redan 2018, utan att någon orosanmälan registrerades.

"Det var en känsla"

När flickan bara dök upp fyra gånger till sin förskoleklass hösten 2022 gjordes ingen anmälan, trots att flera i personalen ville det.

"De hade ingenting att gå på, men det var en känsla, de ville ha gjort en orosanmälan", säger en lärare i polisförhör, enligt HD och Sydsvenskan.

En orosanmälan har även gjorts av en före detta kollega till pappan, i januari 2023.

Hur kommunen följde upp raden av orosanmälningar vill man inte svara på. Kommunens barn- och utbildningschef hänvisar till sekretess och skriver i ett mejl till HD och Sydsvenskan att man gjort vad som förväntas "enligt lagar och förordningar".

Rättegång på måndag

Lidandet som flickan utsatts för enligt åtalet handlar bland annat om att hon ska ha tvingats dricka stora mängder ättika, hållits fastbunden i en tvättstuga under flera veckor och utsatts för svält.

När hon, då sex år gammal, kom in till akuten i Lund natten till julafton 2022 var hon i ett livshotande tillstånd. Kroppstemperaturen låg på 34 grader och magsäcken var så sönderfrätt av ättika att den behövde opereras bort.

Föräldrarna, 42 och 34 år gamla, nekar på alla punkter. Rättegången börjar på måndag.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.