Flera överväger att bli språkrörskandidat

Annika Hirvonen Falk, migrationspolitisk talesperson och gruppledare för MP i riksdagen, är en av dem som nu överväger att tacka ja till att kandidera till nytt språkrör efter Isabella Lövin. Arkivbild.
Annika Hirvonen Falk, migrationspolitisk talesperson och gruppledare för MP i riksdagen, är en av dem som nu överväger att tacka ja till att kandidera till nytt språkrör efter Isabella Lövin. Arkivbild.
PolitikTT

Riksdagsledamoten Rebecka Le Moine är den enda som hittills sagt att hon vill bli nytt språkrör för Miljöpartiet.

Men hon kan snart få konkurrenter. Flera personer överväger att tacka ja till att kandidera.

Annons

Annons

Jag har fått ganska många förfrågningar från människor som vill nominera mig. Det känns väldigt roligt och glädjande med ett sådant förtroende, men jag har inte satt ner foten ännu, säger Janine Alm Ericson, gruppledare för MP i riksdagen.
När många människor hör av sig, gör det så klart att man överväger att ställa upp.

Flera funderar

Just nu pågår nomineringstiden för att hitta ett nytt språkrör som kan ersätta Isabella Lövin när hon slutar i början av nästa år. Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen har sagt att hon starkt överväger att ställa upp. Även MP:s andra gruppledare i riksdagen Annika Hirvonen Falk och riksdagsledamoten och tidigare miljöministern Karolina Skog har kontaktats av medlemmar för att förmås att kandidera.

Jag funderar fortfarande, det är ett stort och viktigt beslut och det är många parametrar som spelar in, säger Hirvonen Falk.

Hon har varit MP:s förhandlare i migrationskommittén och hamnade i hetluften i somras när regeringskollegan Socialdemokraterna började förhandla med de borgerliga partierna, utan MP. Det ledde till stor ilska i partiet och frågan om det var dags att lämna regeringen.

Jag har känt ett otroligt starkt stöd och stort engagemang från våra medlemmar. Den erfarenheten tror jag vi behöver ta med oss oavsett vem vi väljer, att vi kan vara aktivt opinionsbildande även om vi sitter i regeringen, säger Hirvonen Falk.

Annons

Annons

Vill förnya

Karolina Skog har också uppmanats att kandidera, men inte heller hon har funderat färdigt. Vem det än blir som blir nytt språkrör måste partiet få en nytändning, anser hon. Enligt Skog behöver partiet bredda sin agenda och tydligare lyfta fram frågor som social rättvisa.

Vi kan uppenbarligen inte bara fortsätta som vi gör nu. Vi måste vara beredda på att förnya oss, säger hon.
Vi behöver få en nytändning i själva partiorganisationen. Det är där det startar för att sedan kunna attrahera väljare och kunna genomföra mer politik.

Miljöpartiet fick 4,4 procent i senaste riksdagsvalet och har ingen riksdagsrepresentant norr om Uppsala. I nästan en tredjedel av landets kommuner finns ingen miljöpartist i kommunfullmäktige. Inget i den senaste tidens opinionsundersökningar tyder på att utvecklingen vänt.

Flera har tackat nej

När TT gjorde en rundringning bland miljöpartister på olika nivåer i partiet för en tid sedan fanns ett tydligt krav – nästa språkrör måste kunna kommunicera bättre.

Flera hade gärna sett EU-parlamentarikern och tidigare kulturministern Alice Bah Kuhnke som nytt språkrör, men hon har bestämt tackat nej. Det har även en annan förhandsfavorit gjort – kulturminister Amanda Lind.

Den enda som hittills tackat ja till att kandidera är riksdagsledamoten Rebecka Le Moine. Hon driver idén att ett av språkrören ska stå utanför regeringen för att tydligare kunna driva partiets politik. Hon vill ha ett mer aktivistiskt, systemkritiskt Miljöparti som lyssnar mer på gräsrötterna.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons