A-
A+

Flera på riksdagslistor dömda för våldsbrott

Flera riksdagskandidater har dömts för brott. Arkivbild
Flera riksdagskandidater har dömts för brott. Arkivbild
BrottTT

Bland de över 6 000 personer som kandiderar till Sveriges riksdag i valet i höst har elva dömts för olika våldsbrott, visar en kartläggning som Dagens Nyheter gjort.

Annons

Annons

I sex av fallen rör det sig om personer som är partimedlemmar. På Vänsterpartiets och Kristdemokraternas riksdagslistor finns två kandidater från respektive parti som dömts för misshandel. De två kandidaterna från KD dömdes 2017 och 2012, och i fallet med de två vänsterpartisterna är domarna från 2015 och 2012.

”Principen är att om ett brott ligger tillbaka i tiden och straffet är avtjänat måste det finnas en väg tillbaka till samhällsgemenskapen.”, skriver Sabina Bernhardsson, Kristdemokraternas presschef, i en mejlkommentar till DN.

Vänsterpartiets presstalesperson Örjan Rodhe skriver att det är distrikten som avgör om en kandidat är lämpligt eller inte.

Även en SD-kandidat och en moderat har dömts för misshandel. Ingen av de kandidater som dömts för våldsbrott är dock placerade på valbar plats.

Totalt har nästan 100 av de som kandiderar till riksdagen dömts för olika brott. De flesta domar rör sig om mindre trafikförseelser samt några fall av ringa narkotikabrott.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.