Att äldre använder smartphones och surfplattor kan vara mer än bara ett sätt att hänga med i tiden – det kan faktiskt gynna deras hjärnhälsa. En ny studie tyder på att teknikvanor kan spela en viktig roll i att bromsa mental försämring hos personer över 50. Bakom resultatet ligger en omfattande analys av 57 tidigare …
I Region Skåne har en granskning visat att ett antal anställda inom vården misstänks för narkotikamissbruk. Rapporten, som baseras på anmälningar till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo), identifierar 77 personer som bedöms utgöra en risk för patientsäkerheten. En betydande del av dessa fall handlar om missbruk av opioider, särskilt läkemedel som Oxikodon och Oxynorm. …
Varannan svensk drömmer om att pensionera sig i sydligare breddgrader. En ny undersökning visar tydliga preferenser – och stora skillnader beroende på ålder och region. Drömmen om ett liv i solen lever starkt hos många svenskar. Enligt en ny undersökning från Movestic, utförd av Kantar, svarar 51 procent av de tillfrågade att de vill bosätta …
Med stationer så djupa som hundra meter förändrar Stockholms nya tunnelbana hur man reser – och hur staden byggs. Ett av de mest ambitiösa tunnelbaneprojekten i Stockholms historia pågår just nu – och det sker långt under ytan. Utbyggnaden av tunnelbanan innebär inte bara nya sträckningar, utan också att vissa stationer, som Sofia på Södermalm, …
Under storhelger ökar risken för olyckor i hemmet och Agrias skadedatabas visar att det inte är ovanligt att hundar äter någonting olämpligt medan deras ägare firar. Hundratals hundar i Agrias bestånd drabbas varje år av ett vanligt och allvarligt symtom kallat främmande kropp, det är när någonting har fastnat i mag- och tarmkanalen. Alla hundar …
Allmänläkare i offentlig vård pressas allt oftare att skriva remisser åt patienter med privata sjukvårdsförsäkringar – även när det inte finns medicinska skäl. Det varnar forskaren John Lapidus för i en debattartikel i Dagens Nyheter. John Lapidus, som är forskare i ekonomisk historia vid Handelshögskolan i Göteborg, beskriver hur ett parallellt sjukvårdssystem har växt fram. …
Effektivitetsdelegationen ska effektivisera svensk sjukvård med hjälp av statliga bidrag. Men sammansättningen av gruppen får nu hård kritik från flera håll – inte minst för att endast en läkare ingår. Efter att Kalle Conneryd Lundgren, vd på vårdbolaget Kry, utsetts till enda läkare i effektivitetsdelegationen, har reaktionerna inte låtit vänta på sig. Magnus Isacson, ordförande …
När Stockholms stad valde att avveckla sin egen parkeringsapp, Betala P, var det många som höjde på ögonbrynen. Beslutet väckte både kritik och förväntningar. Nu står det klart att förändringen gynnat vissa alternativa appar – inte minst det privata företaget Parkster. MISSA INTE: Fritidshus på våren? Så undviker du dyra överraskningar. News55 Konkurrenterna stod redo …
När psykologen Bert Westerlundh avled 2017 i Lund lämnade han efter sig en till synes stillsam tillvaro. Han hade inga nära anhöriga, bodde ensam och levde ett diskret liv. Men i hans testamente fanns en instruktion: hela arvet, närmare fem miljoner kronor, skulle gå till ett buddhistiskt kloster i södra Indien. Trots att det fanns …
Forskare i Spanien har nyligen pekat ut fyra specifika livsmedel som verkar spela en viktig roll för att nå hög ålder – och samtidigt hålla kroppen vid god hälsa. Att leva ett långt och friskt liv handlar inte bara om gener, utan också om hur du lever. Under 2024 nåddes en ny topp med ett …
Dietisten Anna Hamilton menar att högt blodtryck kan försvinna med hjälp av god kost, hon tipsar om vilka näringsämnen som är viktiga. Anna Hamilton hävdar att många av hennes patienter har lyckats sänka sitt blodtryck med hjälp av sin kost, det skriver Sveriges Radio. “Jag har sett jättemånga patienter som jag har jobbat med där …
Läkarförbundet har avvisat SKR:s senaste bud om nytt kollektivavtal. Förbundet menar att förslaget innehåller försämringar snarare än förbättringar. Sedan det tidigare avtalet löpte ut den 31 mars har parterna försökt hitta en ny uppgörelse. Men när SKR lade sitt förslag i slutet av förra veckan landade det fel hos förbundets representanter. Efter helgens diskussioner kom …
När Kenneth Westlin fick sin nyservade bil hemkörd från verkstaden, hade han inte räknat med att Kronofogden skulle ta den. Den som körde bilen var nämligen skuldsatt – och myndigheten antog att bilen var hans. “Ska jag betala av en annan människas skuld?”, frågar Kenneth Westlin, 61 år. Kenneth, som är beroende av sin bil …
I sitt seniorboende i Örebro blev 89-åriga Ulla Winroth av med smycken till ett värde av över 150 000 kronor. Smyckena, som hade både ekonomiskt och emotionellt värde, försvann under en längre period – och misstankarna riktas mot personer inom hemtjänsten. “I början var vi mest arga över hur man som människa fungerar. När man …
Lammstek är för många ett givet inslag på påskbordet. Men det är inte alla som uppskattar smaken dagen därpå, utan tycker att påskmiddagen är förstörd vid det laget. Köttet ha förvandlats från festmåltid till något som påminner om en gammal garderob. Bokstavligt talat. Gunilla von Heland, mångårig matexpert på Allt om Mat, vet vad det …
Årets skatteåterbäring har slagit alla tidigare rekord. Men det är stor skillnad på hur mycket du får ut beroende på var i landet du bor. “På totalen är det tre miljarder mer än vad vi betalade ut i april förra året. Det är det som sticker ut”, säger Skatteverkets deklarationsexpert Åsa Ekström. Bakom den kraftiga …
Svenska bilar har blivit bredare de senaste tio åren – nästan sex centimeter i snitt. För många äldre bilägare märks förändringen extra tydligt när det ska backas in på en parkering eller trixas i ett garage. Bilarna har växt, men parkeringsrutor och garageinfarter har inte hängt med. Enligt siffror från EasyPark är genomsnittsbilen i Sverige …
Över 70 procent av nya bolån i Sverige har numera rörlig ränta – hushållen väljer bort längre bindningstider. En färsk analys från Statistikmyndigheten SCB visar att en allt större andel av de svenska hushållen väljer rörlig ränta på sina bostadslån. I början av 2025 hade över 70 procent av bolånetagarna valt just rörlig ränta – …
Svenskarna äter nästan dubbelt så många ägg under påsken – men vad står det egentligen på äggen i butik? Märkningen avslöjar hur hönan haft det. Efterfrågan på ägg skjuter i höjden under påskveckan. Men många konsumenter är ovetande om vad siffrorna på äggen faktiskt innebär, skriver DN. Koden, som stämplas direkt på ägget, avslöjar produktionsformen …
Under påskhelgen uppmanas svenskar att hålla i sina använda kläder och textilier ett tag till. Organisationen Human Bridge slår nu larm om att deras insamlingsstationer är överfyllda och att de inte längre kan ta emot mer. “Påskhelgen brukar normalt vara startskottet för vårens inlämning av textiler, men eftersom vi redan är överhopade vädjar vi nu …
Ulricehamns kommun vill locka personer som är 66 år eller äldre att fortsätta jobba och ska därför ge en bonus till dem som jobbar längre, det gäller dock inte alla yrkesgrupper. För att behålla kompetent personal erbjuder Ulricehamns kommun olika former av ekonomisk kompensation, som ett seniortillägg på 5 000 kronor till dem som fortsätter …
Skatteåterbäring, vårvärme och en sen påskhelg tros ligga bakom rekordökningen resorna utomlands. Allt fler svenskar väljer att fira påsken på annan ort – och i år verkar det helst ske utanför landets gränser. Enligt nya siffror från resebyrån Ticket har bokningarna ökat med över 50 procent jämfört med förra året. En anledning är att påsken …
I januari i år ramlade en äldre person på ett särskilt boende, personen fick sedan gå med bruten nacke i två vekor utan att träffa en läkare. Enligft de de två största pensionärsorganisationerna, Pensionärernas Riksorganisation, PRO och SPF Seniorerna, är det inte ovanligt att äldre får vänta på att få rätt vård, det skriver Svenska …
En kombination av blodfettssänkande läkemedel är bättre än endast ett sådant läkemedel efter en hjärtinfarkt, det visar en ny studie. Forskning har visat att de som snabbt sänker sitt kolesterol efter en första hjärtinfarkt väsentligt kan minska risken att drabbas av en ny, det skriver TT i Svenska Dagbladet. Alla som haft hjärtinfarkt får i …
När personalen från hemtjänsten kom till en äldre mans hem var han inte där, trots det slog de inte larm eller försökte leta efter honom. På grund av att en äldre man som har svårt med minnet tidigare har försvunnit hemifrån hade beslut om tätare besök från hemtjänsten tagits, det rapporterar Sveriges Radio. En dag …
När vårsolen tittar fram och påskens luncher middagar ska planeras blickar många mot all öl på Systembolagets hyllor. Årets urval av påsk- och våröl bjuder på flera spännande nyheter, från klassiska ale till fruktiga IPA-varianter, skriver DN i en recension. Direkt efter påskliljorna på matbordet kommer ofta en öl. En av årets favoriter är Pumpviken …
Årets vårbudget innehåller flera satsningar inom trygghet, utbildning och infrastruktur. Men äldre är som bortglömda, menar SPF Seniorerna. Regeringens vårbudget för 2025 har nu presenterats, med ett flertal satsningar inom olika samhällsområden. Budgeten innehåller bland annat förstärkningar av ROT-avdraget, resurser till kriminalvården och satsningar på vägunderhåll och utbildning. “Regeringens politik ger tyvärr ingen hjälp för …
Påsken börjar ljust och varmt i stora delar av landet, men redan till helgen väntar ett väderomslag. Från soliga skärtorsdagar till kyliga annandagar – vårvädret bjuder på tvära kast. SMHI:s meteorologer, bland dem Kjell Lund, förutspår ett klassiskt aprilväder till årets påskhelg. Inledningsvis ser det dock lovande ut, skriver DN. På torsdagen kan inre Götaland …
En ovanlig vädervändning väntar solhungriga turister i Spanien. I delar av landet ser det nu ut att bli kallare än i Sverige – mitt under påsklovsveckan. Brittiska The Sun slår larm om situationen, med rubriken: ”Det blir kallare än i Sverige på spanska turistorter.” Och visst pekar prognoserna åt det hållet. Medan Stockholm väntas få …
I brädspelet Monopol är klassiska Norrmalmstorg den dyraste platsen. Men i verkligheten 2025 är det Danderyd som gäller. Jämförelsetjänsten Sambla har undersökt var i Sverige de dyraste bostäderna såldes under det senaste året. Högst upp på listan hamnar Lokevägen i Danderyd där genomsnittspriset för en villa låg på närmare 36,7 miljoner kronor, skriver Mitt I. …
Varje påsk ger sig tusentals svenskar ut på vägarna. Färden går ofta mot fjällen eller Öland – men med ökad trafik följer också ökad olycksrisk. Bengt Olsson, presschef på Trafikverket, menar att övergången från stora till mindre vägar är särskilt problematisk. “Det beror på att det är många kör där samtidigt. Om det går ska …
En läkare som avskedades från Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg och IVO-anmäldes men fick trots det jobb i en annan region. En läkare som bland annat talat om för en patient hur man gör för att ta sitt liv är en av två överläkare som i höstas stängdes av från sina tjänster på Sahlgrenska, det skriver …
Läkarintyg är en grundpelare i välfärdssystemet – men när de missbrukas riskerar hela systemets trovärdighet att urholkas. Nu vill regeringen skärpa tillsynen och kartlägga informationsflödet mellan regioner och privata vårdgivare för att bättre kunna stoppa fusk. Efter flera uppmärksammade fall där läkarintyg använts för att möjliggöra bedrägerier mot stat och kommun, presenterade regeringen på måndagen …
Nu kan man kliva rakt in på museerna – utan att betala en krona. Det enda som krävs är ett besök på biblioteket, lika lätt som att låna en bok. Från och med 16 april kan du som lånar böcker på Stockholms stadsbibliotek även låna dig till en kulturupplevelse. Genom ett nytt samarbete med Statens …
Ska du resa med tåg i påsk? Mellan Göteborg och Stockholm kan resan ta dubbelt så lång tid som vanligt – och det är inte den enda sträckan som påverkas. Just under påskhelgen genomför Trafikverket flera större insatser i järnvägsnätet. Det största projektet pågår mellan Göteborg och Alingsås, där en ålderstigen elkraftsanläggning nu byts ut …
Regeringen står fast vid höjt högkostnadsskydd för läkemedel. Beskedet väcker starka reaktioner från pensionärsorganisationer. När vårbudgeten presenterades tidigare i veckan fanns inget spår av de satsningar som PRO länge efterfrågat. Tvärtom blir mediciner nu dyrare för många äldre – ett beslut som PRO:s ordförande Åsa Lindestam ser som både orättvist och felriktat, skriver PRO. “I …
Mathjälpen i Vingåker har märkt att det är fler som inte har råd att köpa all mat de behöver och att livsmedelsbutikerna samtidigt skänker allt mindre. I Vingåker, som ligger i Södermanlands län, gör Mathjälpen vad de kan för att hjälpa dem som har svårt att få ihop till mat, det skriver Sveriges Radio. Mathjälpen …
Ett växande samhällsproblem har hamnat i regeringsfokus efter nya avslöjanden om att vårdcentraler i Sverige drivs av personer med kopplingar till organiserad brottslighet. Trots att ansvariga myndigheter haft information om oegentligheter har det varit svårt att agera. Nu vill regeringen se förändring. ”Inom Ivo pågår ett intensivt arbete för att ensa arbetssätt och metoder, men …
Våra hundar kan tjuvlyssna på oss när vi pratar med varandra och välja ut det som är relevant för dem när de hör vårt tal. Forskare har i en ny studie funnit att hundar kan lyssna på mänskligt tal och att de har neurologisk kapacitet att särskilja den information som är relevant för dem, det …
Många katter är infekterade med en parasit som kan manipulera immunceller, ta sig in i människors hjärnor och orsaka sjukdom. Toxoplasma är en encellig parasit som finns hos djur och människor i hela världen, gris- och fårkött är enligt Livsmedelsverket de viktigaste smittkällorna, men parasitens huvudvärd är katt. Parasiten kan också spridas till oss människor …
Fisk och skaldjur lyfts ofta fram som något av det mest hälsosamma vi kan äta. Men i verkligheten är det få svenskar som når upp till de rekommenderade mängderna. En ny rapport från forskningsinstitutet Rise, ledd av projektledaren Anna Axelsson, visar att svenskarnas konsumtion av sjömat minskat jämfört med tidigare år. 2023 åt vi i …
Med höga priser på kaffe letar många efter sätt att få ut mer smak ur varje böna. Nu visar en amerikansk studie att själva vattnet spelar en större roll än väntat. En kopp riktigt gott kaffe börjar inte bara med bönorna – utan med hur du häller. Forskare vid University of Pennsylvania, bland annat Margot …
Regeringen har beslutat om hur de 80 miljoner kronor som avsatts till precisionsmedicin ska användas. Vid en presskonferens på måndagen presenterade sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) inriktningen för satsningen, skriver Dagens Medicin. Av de 80 miljonerna går 30 till Genomic Medicine Swedens (GMS) kärnverksamhet. Resterande 50 miljoner fördelas på riktade projekt inom tre utpekade områden …
Elbilar har för många varit en dröm med prislapp långt över budget. Men enligt en ny rapport från Folksam finns nu prisvärda alternativ – även för dig som inte vill gå över 400 000 kronor. Anders Ydenius, trafikforskare på Folksam, är tydlig med att det finns en begränsning i utbudet för den som söker en …
Våren är här och det börjar bli varmt, för många husägare innebär det att det är dags att rengöra altanen, så här kan du undvika starka rengöringsmedel. Vill du få din altan, terrass eller ditt trädäck rent utan att använda rengöringsmedel är såpa och ättika en bra kombination, det skriver Icakuriren. Om golvet på din …
Hundar är dåliga för miljön, de smutsar ned vattendrag och stör vilda djur i naturen, det visar en ny australisk studie. Enligt en ny studie gjord vid Curtin University i Australien är hundar en belastning för naturen och för andra djur, det skriver Yle. Lukten påverkar vilda djur Lukterna från hundars avföring och urin skrämmer …
De vanligaste förskrivna läkemedlen mot depression ökar halten av signalsubstansen serotonin i hjärnan, men forskning visar att det kanske inte är det som behövs. Selektiva serotoninåterupptagshämmare, SSRI, höjer nivån av hjärnans “må bra-substans”, signalsubstansen serotonin. Den höjningen antogs tidigare vara det som gör att dessa läkemedel kan förbättra depression. Forskare har dock nu funnit att …
Europa var förra året det varmaste som någonsin uppmätts och kontinenten är nu den i världen där uppvärmningen går snabbast, enligt ny klimatrapport. Sedan 1980-talet värms kontinenten upp dubbelt så snabbt som det globala genomsnittet och avsmältningen av världens glaciärer var under fjolåret som störst i Skandinavien och på Svalbard. Europa är den kontinent där …
Must och must? För den vane mustdrickaren kan påsken och julens varianter kännas som helt olika drycker. Är det så? Det är svårt att tänka sig ett påsk- eller julbord utan den klassiska musten. Men drycken som i dag betraktas som ett självklar tillbehör till köttbullar och prinskorv var en gång i tiden tänkt som …
De gamla råden om mindre mat och mer motion möter motvind när nya läkemedel som Ozempic visar sig göra jobbet själva – och kanske bättre. Det har varit ett grundråd så länge vi kan minnas: Ät hälsosamt och rör på dig. Men läkemedel som Ozempic håller på att rita om kartan för hur man ser …
Snart är det påsk, många är lediga och firar med påskliljor, påskmat och påskgodis, tyvärr innebär påsken även att många förgiftade hundar och katter kommer till djursjukhusen. För att undvika att din hund eller katt blir förgiftad i påsk är här några tips på hur du kan undvika det, det skriver Tidningen Djurskyddet. Giftigt för …