A-
A+

Flicka mördades – kan klaras upp efter 25 år

Det gamla dna-testet på mannen slängdes i samband med den friande domen mot honom. Men utredarna hittade ett bortglömt blodprov, som gjorde att mordfallet fick en ny vändning. Arkivbild.
Det gamla dna-testet på mannen slängdes i samband med den friande domen mot honom. Men utredarna hittade ett bortglömt blodprov, som gjorde att mordfallet fick en ny vändning. Arkivbild.
BrottTT

Mordet på en 16-årig flicka i Örnsköldsvik 1996 har länge sett ut att förbli olöst. Men de senaste åren har flera överraskande vändningar skett.

Nu har ett nytt förhör hållits med den utpekade mannen, och Högsta domstolens beslut om fallet ska få en ny prövning närmar sig.

Annons

Annons

Det var ett väldigt kort förhör där den tilltalade underrättades om de här fynden som gjorts, att det nu finns bevisning för att det är hans dna som fanns på flickans kropp, säger överåklagare Mats Svensson, som handlägger ärendet.

Svensson har tidigare kallat det "en helt osannolik vändning", det som gjorde att riksåklagaren tidigare i år såg en möjlighet att lämna in en resningsansökan i det 25 år gamla mordärendet.

Den 16-åriga flickan försvann i Husum i Örnsköldsviks kommun i november 1996 och hittades senare död. En 18-årig man dömdes för mordet i tingsrätten men friades senare av hovrätten.

Slängde dna-test

På flickans byxor hittades spermafläckar från en trolig gärningsman, men dna-mängden var så liten att dåtidens analysmetoder inte klarade av att ta fram en sökbar dna-profil. Förra året kunde dock en ny dna-profil säkras från en spermafläck på flickans tröja. Men den kunde inte jämföras med dna från mannen då de prover som hade tagits på honom slängdes i samband med den friande domen, i enlighet med dåtidens regler.

Utredarna försökte då få tillstånd att återigen topsa honom, men fick nej av Högsta domstolen då det saknades lagliga förutsättningar för detta.

Men – efter att ha gått igenom hela utredningsmaterialet på nytt lyckades utredarna hitta ett bortglömt blodprov, som tagits på mannen 1997. Det visade sig matcha med dna-resterna på offrets kläder. Med anledning av detta ansökte riksåklagaren hos Högsta domstolen om resning till nackdel för den tidigare friade mannen – något som är mycket ovanligt.

Annons

Annons

Ingen förklaring

Den 27 oktober hölls alltså ett nytt förhör med mannen, där dna-fynden togs upp.

Han bereddes möjligheten att ge en kommentar och frågades om han hade en förklaring till att hans dna kan finnas där, och då var hans korta svar att han hade ingen förklaring till detta. Sedan hade han inte mer att tillägga, säger Mats Svensson.
Underförstått så är hans inställning att han fortsättningsvis förnekar den här gärningen, fortsätter han.

Förhöret innebär att processen har tagit ett kliv närmare ett resningsbeslut, men det är många led kvar. Utredningen ska nu sammanställas i ett protokoll, som försvaret får titta på för att bedöma om fler utredningsåtgärder ska till. När detta är klart skickas det in till Högsta domstolen, som även den kommer att skicka ut materialet till försvaret för ett yttrande. Först när denna process är klar kommer domstolen att fatta beslut om ärendet ska beviljas resning eller inte.

TT har varit i kontakt med mannens försvarare, som inte vill ge någon kommentar i nuläget.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.