A-
A+

FN: Civila dog i franskt luftangrepp i Mali

-
MaliTT-AFP

En FN-rapport slår fast att 19 civila personer dödades i samband med ett franskt luftangrepp i Mali i januari i år.

Annons

Annons

FN-talespersonen Stéphane Dujarric konstaterar att rapporten väcker en "mycket betydande oro".

Frankrike avvisar med kraft uppgifterna i rapporten.

Det var den 3 januari som Frankrike genomförde en attack mot jihadister i orten Bounti i den konflikthärjade centrala delen av Mali.

Kort därpå började det komma uppgifter i sociala medier om att det i själva verket var en grupp människor som firade ett bröllop som hade attackerats.

I rapporten slår FN fast att det var ett bröllop som firades och att omkring 100 personer deltog. Minst 22 människor dog i samband med angreppet. Av dessa var minst 19 civila.

Men Frankrikes försvarsdepartement står i ett uttalande på tisdagen fast vid att man vid tillfället hade identifierat en beväpnad terrorgrupp.

Angrepp från luften i Mali genomförs i regel av den maliska militären eller av styrkor inom den franska Barkhane-insatsen.

Konflikten i Mali blossade upp 2012, då tuaregseparatister inledde ett gerillakrig i norra delen av landet. Snart togs upproret över av jihadistgrupper, varpå den tidigare kolonialmakten Frankrike 2013 skickade in styrkor. Sedan dess har Frankrike förlorat över 50 soldater i konflikten, enligt franska medier.

Svenska soldater är också på plats i Mali, bland annat i ett underrättelseförband inom Minusma, som totalt uppgår till 13  000 soldater.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!