A-
A+

FN efter ett år: Öppna flickskolorna

Tajrobawai i Herat är en av få gymnasieskolor för flickor i Afghanistan som är öppen, efter krav från föräldrar och lärare. Arkivbild.
Tajrobawai i Herat är en av få gymnasieskolor för flickor i Afghanistan som är öppen, efter krav från föräldrar och lärare. Arkivbild.
AfghanistanTT-AFP

FN uppmanar talibanerna i Afghanistan att öppna gymnasieskolorna för flickor, ett år efter det att de stängts. Stängningen är "tragisk och skamlig", anser FN.

Annons

Annons

Några veckor efter det att talibanerna återtog makten i landet i augusti i fjol, öppnade åter gymnasieskolorna för pojkar. I mars öppnade utbildningsdepartementet även flickgymnasierna, men beordrades inom några timmar av talibanledarna att stänga dem igen.

Miljontals flickor i landet får nu ingen gymnasieutbildning, enligt FN-organet Unama i Afghanistan.

Det är djupt skadligt för en generation flickor och för själva Afghanistans framtid, säger Unamas chef Markus Potzel.

Han tillägger att förbudet inte hade någon motsvarighet i världen.

"Ett år av förlorad kunskap och möjligheter som aldrig kan fås tillbaka", skriver FN:s generalsekreterare António Guterres på Twitter och tillägger:

"Flickor hör hemma i skolan. Talibanerna måste åter släppa in dem".

Enligt talibanledarna är stängningen tillfällig, men de har också hänvisat till "kulturella" skäl för att hålla skolor stängda.

Ett fåtal gymnasieskolor för flickor i provinser långt från talibanernas maktcentrum är öppna, efter krav från föräldrar och lokala ledare.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.