A-
A+

FN fördömer våld i Sudan – demonstranter dödade

Protesterande drabbar samman med säkerhetsstyrkor vid en tidigare demonstration för ett civilt styre i Sudan. Arkivbild.
Protesterande drabbar samman med säkerhetsstyrkor vid en tidigare demonstration för ett civilt styre i Sudan. Arkivbild.
SudanTT-AP

FN:s sändebud i Sudan fördömer dödandet av två män som deltog i demonstrationer för demokrati i landet, efter förra höstens militärkupp.

Annons

Annons

"Jag är bestört efter två unga demonstranters våldsamma död i Khartoum under gårdagen. Än en gång: våldet måste få ett stopp, det är dags att undanröja undantagstillståndet och hitta en fredlig väg ut ur den nuvarande krisen i Sudan", skriver Volker Perthes på Twitter.

Hundratals demonstranter hade samlats på huvudstadens gator under lördagen då säkerhetsstyrkor enligt aktivister gick till våldsamt angrepp för att skingra folkmassorna.

Den ena mannen sköts till döds medan den andra kvävdes efter att han andats in tårgas, enligt Sudans läkarkommitté som är en del av demokratirörelsen i landet.

I oktober i fjol tog en militärjunta över makten i landet. Detta har satt käppar i hjulet för Sudans övergång till demokratiskt styre efter tre årtionden med den auktoritära presidenten Omar al-Bashir, som tvingades från makten i april 2019 efter ett folkligt uppror.

Sedan kuppen i höstas beräknas minst 98 personer ha dödats och över 4 300 har skadats i olika tillslag mot demonstranter.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.