A-
A+

FN: Kvinnlig personal trakasseras i Afghanistan

Unamas människorättschef Fiona Frazer. Arkivbild.
Unamas människorättschef Fiona Frazer. Arkivbild.
AfghanistanTT-AP

Afghanska kvinnor som är anställda av FN har frihetsberövats, trakasserats och fått begränsad rörelsefrihet sedan talibanerna förbjöd dem att jobba för organisationen, rapporterar FN.

Annons

"Det här är den senaste i en serie av diskriminerande – och olagliga – åtgärder som införts av de facto-myndigheterna med syftet att allvarligt begränsa kvinnors och flickor deltagande i de flesta områden av det offentliga och dagliga livet i Afghanistan", skriver FN i en rapport om den människorättsliga situationen i landet.

"Katastrofala följder"

Talibanmyndigheterna har även i år fortsatt att slå till mot kritiska röster, framför allt de som uttalar sig om kvinnors och flickors rättigheter, konstaterar rapporten.

Åtgärderna får katastrofala följder på landets välstånd, stabilitet och fred, enligt FN-missionen i Afghanistan (Unama).

"Unama oroas av ökade restriktioner på medborgarutrymmet i hela Afghanistan", säger FN-organets människorättschef Fiona Frazer.

Under talibanstyret har flickor bland annat stängts av från skolan efter sjätte klass, och även de flesta statliga arbeten i landet.

Hundratals offentligt piskade

I en separat rapport som släpptes under måndagen kritiserar FN talibanerna för att ha genomfört offentliga avrättningar, piskstraff och steningar sedan de tog över makten i landet, och uppmanar landets styre att sluta använda sådana metoder. Bara det senaste halvåret har 274 män, 58 kvinnor och två pojkar blivit offentligt piskade i Afghanistan, enligt rapporten.

Talibanerna började använda sig av sådana straff kort efter att ha tagit över makten sommaren 2021.

Rapporten har fördömts av talibanernas talesperson Zabihullah Mujahid, som i en tweet kallar FN:s påståenden grundlösa. Den senaste rapporten, om kvinnorna som är anställda av FN, har talibanerna inte kommenterat.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.