A-
A+

FN och USA fördömer etiopisk utvisning

FN har länge larmat om en växande svältkatastrof i Tigray. Flera anställda utvisas av Etiopien. Arkivbild.
FN har länge larmat om en växande svältkatastrof i Tigray. Flera anställda utvisas av Etiopien. Arkivbild.
EtiopienTT-AFP-Reuters

Etiopien beordrar sju FN-tjänstemän att lämna landet, sedan flera representanter för världsorganisationen anklagat Etiopien för att inte förhindra en svältkatastrof i Tigrayprovinsen.

FN-chefen är "chockad" över det etiopiska beskedet och Vita huset fördömer åtgärden.

Annons

Annons

Hundratusentals personer i Tigray, den krigshärjade regionen i norra Etiopien, hotas av svår hungersnöd. Den etiopiska regeringen kan stoppa katastrofen, enligt flera FN-representanter.

Nu svarar Etiopien med att utvisa sju högt uppsatta FN-tjänstemän eftersom de "lagt sig i interna angelägenheter". De har 72 timmar på sig att lämna landet, meddelade utrikesdepartementet på torsdagen. UD förklarar att FN-representanterna är "persona non-grata", alltså icke önskvärda i landet.

"Fulla förtroende"

FN:s generalsekreterare António Guterres reagerade starkt på beskedet från Addis Abeba.

"Jag var chockad över information från Etiopiens regering om att sju personer var 'persona non grata'", skriver FN-chefen i ett uttalande sent på torsdagen.

Han inskärper organisationens fulla förtroende för FN-medarbetarna.

Vi diskuterar med Etiopiens regering, och vår fulla förhoppning är att medarbetarna kan fortsätta sitt viktiga arbete, säger Stephanie Tremblay som är en av FN-chefens talespersoner.

USA riktar mycket hård kritik mot Etiopien. Vita huset fördömer åtgärden och meddelar att USA kommer att införa sanktioner mot dem som motverkar humanitära insatser i Etiopien.

USA:s regering fördömer i de skarpaste möjliga ordalagen Etiopiens regerings exempellösa åtgärd att utvisa ledningen för alla FN-organisationer som deltar i pågående insatser, sade Jen Psaki, talesperson för Vita huset

Annons

Annons

Leveranser stoppas

Enligt FN har bara en tiondel av alla leveranser med förnödenheter kommit fram till Tigray de senaste månaderna.

En medveten blockad, sade Martin Griffith, humanitär chef på FN i tisdags. Även FN:s generalsekreterare Guterres har i veckan med skärpa krävt att Etiopien släpper fram lastbilarna.

Etiopiska regeringsrepresentanter hävdar i sin tur att det är Tigreanska folkets befrielsefront (TPLF) som hindrar leveranserna.

TPLF tog makten över Tigray i somras, efter stridigheter som pågått till och från sedan november 2020. Konflikten har präglats av sexuellt våld mot civila och misstänkta massakrer. Sedan TPLF tog kontroll över regionen har flera hjälporganisationer varnat om omfattande hungersnöd sedan förnödenheter hindras från att nå regionen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.