A-
A+

FN: Talibaner uppges avrätta civila

FN:s människorättschef Michelle Bachelet. talar vid ett extrainsatt möte om situationen i Afghanistan.
FN:s människorättschef Michelle Bachelet. talar vid ett extrainsatt möte om situationen i Afghanistan.
AfghanistanTT-AFP-Reuters

Det finns trovärdiga rapporter om allvarliga kränkningar i områden som kontrolleras av talibanerna, säger FN:s människorättschef Michelle Bachelet.

Annons

Annons

Bland annat handlar det om utomrättsliga avrättningar av civila, begränsningar av kvinnors rättigheter och rekrytering av barnsoldater.

Människorättschefen ger inga detaljer kring de rapporterade utomrättsliga avrättningarna i sitt tal, men hon säger att FN:s människorättsråd UNHRC bör införa en funktion för att noga övervaka talibanernas agerande.

En grundläggande gränslinje kommer att vara hur talibanerna behandlar kvinnor och flickor, säger hon och uppmanar till respekt för deras rätt till frihet, rörelsefrihet, utbildning, att uttrycka sig och att arbeta.

Nu är det upp till talibanerna att uppfylla sina löften om att respektera kvinnors och flickors rättigheter, etniska och religiösa minoriteters rättigheter, och att avstå från vedergällningsaktioner, säger hon.

Det åligger nu helt talibanerna att översätta dessa åtaganden till verklighet.

Michelle Bachelet betonar vikten av kvalitetsutbildning för flickor som en viktig indikator på engagemanget för mänskliga rättigheter.

Brott mot mänskliga rättigheter undergräver förövarnas legitimitet, både mot folket och även med avseende på regionala och internationella institutioner och andra stater, säger hon.

Oberoende människorättsexperter säger i ett gemensamt uttalande att många människor gömmer sig då de fruktar vedergällningsaktioner.

"Sökningar, gripanden, trakasserier och hotelser, såväl som beslag av egendom och vedergällningar rapporteras redan", skriver de.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!