A-
A+

FN: Tre flyktingar i Tigray dödade i flygattack

Filippo Grandi, chef för FN:s flyktingkommissariat UNHCR. Arkivbild.
Filippo Grandi, chef för FN:s flyktingkommissariat UNHCR. Arkivbild.
EtiopienTT-AFP

Tre eritreanska flyktingar, inklusive två barn, har dödats i samband med ett flyganfall i Tigrayregionen i Etiopien, rapporterar FN.

Annons

Annons

"Jag är djupt bedrövad efter att fått höra att tre eritreanska flyktingar, varav två barn, dödades i går under ett flyganfall där flyktinglägret Mai Aini i norra Etiopen träffades", säger Filippo Grandi, chef för FN:s flyktingkommissariat UNHCR, i ett uttalande.

Ytterligare fyra flyktingar skadades i attacken, men deras tillstånd är inte livshotande, enligt UNHCR.

Konflikten i Etiopien inleddes i november 2020, då regeringsstyrkor intog Tigray, efter att Tigreanska folkets befrielsefront (TPLF) som styrde regionen, uttalat att man inte längre erkände den etiopiska centralregeringens legitimitet.

I somras återtog TPLF flera fästen i bland annat Tigray, för att sedan röra sig söderut och inleda en offensiv mot regeringsmakten i Addis Abeba.

Grova övergrepp rapporteras ha utförts av samtliga parter i konflikten, på bekostnad av civilbefolkningen.

Förra månaden meddelade Etiopiens regering att dess militär inte ska avancera längre in i det krigshärjade Tigray men varnade samtidigt att beslutet kan upphävas om "territoriell suveränitet" hotas.

Det beskedet kom bara dagar efter det att TPLF deklarerat reträtt från grannregionerna Amhara och Afar i norra Etiopien.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.