A-
A+

FN-utredaren tar över Amnesty International

FN-utredaren Agnès Callamard under ett besök i Stockholm 2019.
FN-utredaren Agnès Callamard under ett besök i Stockholm 2019.
VärldenTT

Annons

Annons

FN-utredaren Agnès Callamard tar över som generalsekreterare för Amnesty International, meddelar människorättsgruppen i ett pressmeddelande. Fransyskan har fram till nu haft rollen som FN:s särskilda utredare av så kallade utomrättsliga, summariska och godtyckliga avrättningar.

"Jag är hedrad över att tillträda som generalsekreterare och att arbeta tillsammans med Amnestys anhängare runt om i världen så att vi tillsammans försvarar och kräver respekt för mänskliga rättigheter för alla", skriver Callamard i ett uttalande.

Agnès Callamard har bland annat utrett mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi på Saudiarabiens konsulat i Istanbul i Turkiet. Hon kom fram till slutsatsen att Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman åtminstone vetat om att mordet skulle begås.

Callamard har också riktat kritik mot den saudiska utredningen av mordet. Hon uppgav nyligen i en intervju att en högt uppsatt saudisk befattningshavare riktat vad FN uppfattat som ett dödshot mot henne med anledning av hennes Khashoggi-utredning.

Agnès Callamard tar över posten som generalsekreterare efter Julie Verhaar.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!