A-
A+

FN varnar för tilltagande hunger i Tigray

Abeba Gebru, 37, från byn Getskimilesley håller sin 20 dagar gamla dotter Tigsti Mahderekals händer. Flickan är undernärd och vårdas i staden Abi Abi i Tigray. Bilden togs den 11 maj.
Abeba Gebru, 37, från byn Getskimilesley håller sin 20 dagar gamla dotter Tigsti Mahderekals händer. Flickan är undernärd och vårdas i staden Abi Abi i Tigray. Bilden togs den 11 maj.
EtiopienTT-Reuters

Hundratusentals människor lider av hungersnöd och humanitära insatser måste genast sättas in i det konflikthärjade Tigray i Etiopien. Det vädjar FN, sedan den federala regeringen utlyst ett ensidigt eldupphör.

Annons

Annons

De senaste veckorna har antalet personer som lider av hungersnöd stigit med omkring 50 000 i Tigray. Det innebär att över 400 000 människor nu bedöms ha passerat gränsen för hungersnöd i området. Det framkom under FN:s säkerhetsråds första offentliga möte om konflikten sedan stridigheterna bröt ut i november i fjol.

Ytterligare 1,8 miljoner människor befinner sig på randen till hungersnöd. Vissa antyder att antalet är ännu högre. 33 000 barn är svårt undernärda, sade FN:s tillförordnade biståndschef Ramesh Rajasingham till säkerhetsrådet.

Efterfrågar humanitär hjälp

Etiopiens regering måste visa att man "verkligen har för avsikt att använda eldupphöret för att ta itu med den humanitära katastrofen," säger USA:s FN-ambassadör Linda Thomas-Greenfield. Om regeringen nekar Tigrays befolkning hjälp tyder det på att eldupphöret i själva verket är en belägring, anser hon.

Eldupphöret syftar inte till att belägra, utan har utlysts för att rädda liv, sade Etiopiens FN-ambassadör Taye Atske Selassie Amde till reportrar på plats vid FN-mötet.

Annons

Annons

"Extremt oroande"

När uppgifter började komma i måndags om att tigreanska rebeller gått in i regionhuvudstaden utlyste den federala regeringen ett ensidigt eldupphör med omedelbar verkan. I tisdags kallade en talesperson för Tigreanska folkets befrielsefront (TPLF) eldupphöret ett "skämt".

På det har Etiopiens federala regering svarat att dess styrkor på kort tid kan återta Mekele om det blir nödvändigt.

Kort sagt, det finns risk för fler konfrontationer och att säkerhetssituationen försämras snabbt, vilket är extremt oroande, berättade FN:s chef för politiska och fredsbyggande frågor Rosemary DiCarlo, för säkerhetsrådet.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!