A-
A+

Folklivsforskaren Ebbe Schön död

Ebbe Schön blev 92 år. Arkivbild.
Ebbe Schön blev 92 år. Arkivbild.
KulturTT

Den svenske folklivsforskaren, litteraturvetaren och författaren Ebbe Schön har gått bort efter en tids sjukdom, skriver Dagens Nyheter.

Annons

Annons

Ebbe Schön föddes i Bohuslän och var känd för sin djupa kunskap om svensk folktro och sägner kring tomtar, troll, älvor och vättar.

Han medverkade ofta i radio och tv som expert i ämnet. Bland annat i SVT:s julkalender Trolltider 1985, där Schön agerade lucköppnare och berättade om olika väsen som gengångare, gastar och mylingar. Det var vetande som gjorde Schön folkkär med åren.

Schön skrev flera böcker om det ockulta och var även docent i litteraturvetenskap. Han doktorerade i Jan Fridegårds författarskap och hade en chefsroll på Nordiska museets folkminnessamling.

I en intervju med Svenska Dagbladet 2012 fick Schön frågan om han själv tror på spöken.

 Jag har ett vetenskapligt utbildat hyperkritiskt jag som inte tror på något som inte går att belägga. Men jag har också ett barnsligare och mjukare jag som tror på väldigt mycket. Det är ett slags dialog mellan det troende jaget och det icke troende. Ibland leder skeptikern och ibland den troende.

Ebbe Schön blev 92 år. Strax före sin död hade han just publicerat boken ”Gårdstomtens tårar”.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.