-
+

Folksam tar strid mot Amazon

Nu får Amazons styrelse post från Folksam. Arkivbild.
Nu får Amazons styrelse post från Folksam. Arkivbild.
EkonomiTT

Amazons anställda måste få organisera sig fackligt.

Kravet kommer från Folksam och Öhman Fonder som skrivit ett brev till Amazons styrelse, som även 76 internationella storinvesterare i det amerikanska bolaget skrivit under.

Annons

Annons

Brevet skickades på tisdagen, och är en skarp uppmaning till e-handelsjätten Amazons styrelse att vidta åtgärder så att mänskliga rättigheter upprätthålls. I Amazons fall gäller det rätten för anställda att organisera sig fackligt, förklarar Emilie Westholm, chef för ansvarsfullt ägande på Folksam.

Folksam har tillsammans med Öhman Fonder skrivit ett brev till Amazons styrelse, som även skrivits under av 76 globala investerare som tillsammans förvaltar 54 000 miljarder kronor, säger hon.

Hemsida mot facket

Bakgrunden är att Folksam och de andra ägarna har fått information om att Amazon motarbetar arbetarnas försök att bilda en fackförening i Alabama i USA. Bland annat har en hemsida med antifackligt innehåll satts upp av bolaget.

Den handlar om hur dyrt det är att vara med i facket och att man ändå inte får något för det.

Sådant får ett svenskt fackföreningsknutet bolag att se rött, och även om Folksam är en mycket liten ägare i förhållande till Amazon så vill Folksam agera, förklarar hon.

Vi har haft en dialog med Amazon och deras hållbarhetschef under hösten, men vi har inte fått tillräckligt transparenta svar. Nu riktar vi oss direkt till styrelsen i stället.

Annons

Annons

Påverkar fler

Genom att gå ihop med de andra investerarna och dessutom göra agerandet offentligt hoppas Folksam och Öhman fonder på effekt.

Amazon är ett av världens största bolag, det Amazon gör för sina anställdas arbetsvillkor kan sätta ett avtryck långt utanför företaget.

Det är därför Folksam och de andra vill att brevet till Amazon ska bli känt välden över.

Det är en del i vår ägarstyrning. När det inte är pandemi går vi också på bolagsstämmor och ställer frågor.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss