A-
A+

Folkvalda och polischefer på extremistlista

Flera Oath Keepers-medlemmar har anklagats för inblandning i stormningen av Kapitolium i fjol.
Flera Oath Keepers-medlemmar har anklagats för inblandning i stormningen av Kapitolium i fjol.
USATT-AP

Hundratals poliser, folkvalda politiker och militärer finns på en läckt lista över den amerikanska extremistgruppen Oath Keepers medlemmar.

Annons

Annons

I en rapport av medborgarrättsorganisationen ADL namnges över 38 000 personer som uppges stå på Oath Keepers medlemslista. Fler än 370 arbetar inom polisen och brottsbekämpande myndigheter, flera av dem i chefspositioner. Ytterligare över 100 personer jobbar inom militären.

Enligt ADL:s rapport finns även fler än 80 personer som antingen innehar, eller kandiderar för, offentliga ämbeten på listan.

Enligt det utskott som utreder stormningen av Kapitolium var Oath Keepers, tillsammans med extremistgruppen Proud Boys, ansvariga för planeringen av attacken den 6 januari 2021.

Den läckta listan väcker förnyade farhågor kring närvaron av extremister inom de myndigheter som har i uppgift att skydda och upprätthålla lagar i USA.

Flera namn på listan som kontaktats av nyhetsbyrån AP uppger att de gick med i organisationen för åratal sedan och aldrig varit aktiva medlemmar.

"Deras åsikter är alldeles för extrema för mig", skriver en polischef i Colorado – som uppger att han distanserade sig från gruppen för flera år sedan – i ett mejl till AP.

Oath Keepers, som grundades 2009, menar att den federala regeringen tar ifrån amerikanerna sina medborgerliga rättigheter. Gruppen ber sina medlemmar att skydda konstitutionen "mot alla fiender, utländska och inhemska".

Fler än 20 personer med kopplingar till Oath Keepers, däribland grundaren Stewart Rhodes, har anklagats för inblandning i stormningen av kongressen. Rhodes och fyra andra medlemmar ställs inför rätta senare i september.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.