A-
A+

För tidigt att säga vem som attackerat Ukraina

It-säkerhetsforskaren David Lindahl säger att det ännu inte går att säga vem eller vilka som ligger bakom attacken mot ukrainska regeringssajter. Arkivbild.
It-säkerhetsforskaren David Lindahl säger att det ännu inte går att säga vem eller vilka som ligger bakom attacken mot ukrainska regeringssajter. Arkivbild.
ITTT

Det är ännu för tidigt att säga vem eller vilka som kan ligga bakom hackerattacken på flera ukrainska regeringssajter.

Någon har släppt ur luften ur däcken på en bil - men vi vet inte hur och vi vet inte vem, säger David Lindahl vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI)

Annons

Annons

Regeringen i Kiev uppger att en storskalig hackerattack på fredagen riktats mot en rad ukrainska regeringssajter. Enligt landets säkerhetstjänst har inga personliga data läckt från sajterna och innehållet har inte ändrats och flera sajter var åter i drift redan på förmiddagen.

David Lindahl som är it-säkerhetsforskare vid FOI säger till TT att det, med den information som hittills finns, är för tidigt att säga vem eller vilka som ligger bakom attacken.

Innan vi vet mer går det inte att säga om det är en enskild individ, en kriminell organisation eller en statsmakt som ligger bakom, säger David Lindahl.

För att tekniskt komma närmare svaret på vem som ligger bakom tittar man på hur attacken verkar ha gått till och hur avancerad den är.

Man tittar på koden för att se om den liknar kod som vi tidigare sett från andra förövare. Sedan tittar man på var kommunikationen kommit från om vi kan spåra trafiken. Men om man är tillräckligt skicklig kan man kopiera kod från andra angripare och dölja var kommunikationen kommer ifrån, säger David Lindahl.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.