A-
A+

Föräldraledighet bra skydd mot psykisk ohälsa

Forskare har sett långtgående positiva effekter på den mentala hälsan hos personer som har varit föräldralediga. Arkivbild.
Forskare har sett långtgående positiva effekter på den mentala hälsan hos personer som har varit föräldralediga. Arkivbild.
SamhälleTT

Föräldraledighet är ett bra skydd mot försämrad mental hälsa. De positiva effekterna hos mammor kan dessutom sitta kvar längre fram i livet.

Det hävdar tre forskare som har sammanställt 45 internationella studier i ämnet, rapporterar forskning.se.

Annons

Annons

De fördelaktiga effekterna är förknippade med mer generösa system för föräldraledighet, till exempel med längre ledighet, säger Amy Heshmati, doktorand och studiens förstaförfattare, till forskningssajten.

Heshmati och hennes två forskarkollegor från Stockholms universitet (SU) och Karolinska Institutet (KI), har undersökt sambandet mellan föräldraledighet och psykisk hälsa hos föräldrar.

Slutsatsen är: Föräldraledighet ger ett skydd mot psykisk ohälsa. Både när det gäller depression, allmän mental ohälsa, mental ångest, utbrändhet och behov av psykisk vård.

Enligt Sol P Juárez, en av medförfattarna till studien, är psykiska besvär efter förlossningen relativt vanliga: tio till tjugo procent av mammorna och upp till tio procent av papporna drabbas.

Nu kan forskarna se att de positiva effekterna av föräldraledighet sitter i även längre fram i livet – för mammor. För pappor däremot är den positiva effekten mer kortvarig.

Forskarna fick fram sitt resultat, som har publicerats i tidskriften The Lancet, genom att titta på 45 olika studier i ämnet som har genomförts i 14 höginkomstländer (bland annat Sverige) som erbjuder någon form av garanterad föräldraledighet.

Även om vi hittade bevis på skyddande effekter som varar flera år efter förlossningen och senare i livet, behövs mer forskning för att styrka detta, säger Amy Heshmati, till forskning.se.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.