A-
A+

Förbundet ingriper mot studsande F1-bilar

Lewis Hamilton får väldigt ont i ryggen av att köra sin F1-bil. Arkivbild.
Lewis Hamilton får väldigt ont i ryggen av att köra sin F1-bil. Arkivbild.
BilsportTT-AP

F1-stjärnan Lewis Hamilton sade att han "höll på att dö" av ryggsmärtorna på grund av den studsande bilen. Nu ingriper Internationella bilsportförbundet Fia.

"Förare som kör i 300 kilometer i timmen behöver fokusera på sin uppgift", säger Fia i ett uttalande.

Annons

Annons

Flera formel 1-stall har i år haft problem med studsande bilar (även kallat porpoising), bland annat Mercedes som den brittiske stjärnan Hamilton kör för, och förare klagar på svåra ryggsmärtor under loppen.

Fia har uppmärksammat problemet och har efter rådgivning av läkare beslutat att göra något åt saken, med tanke på förarnas säkerhet.

"I en sport där förarna kör i 300 kilometer i timmen behöver förarna koncentrera sig på uppgiften. Trötthet och smärtor kan få avgörande betydelse när det gäller koncentrationssvårigheter", säger förbundet i ett uttalande.

Det nya systemet i årets bilar, som ska ge bättre grepp och därmed göra tävlingarna mer spännande, har medfört stora problem för flera stall med hårda studsar.

"Vi är oroliga över den fysiska påverkan på förarnas hälsa då ett antal har rapporterat ryggsmärtor under de senaste loppen."

Bilsportförbundet säger att man gett de tio F1-stallen tekniska direktiv för att finna lösningar för att minska frekvensen av bilarnas studsande.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.