Förbundet kritiserar regeringens beslut

Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand. Arkivbild.
Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand. Arkivbild.
FotbollTT

Taket för allmänna sammankomster har sänkts till åtta personer.

Ett regeringsbeslut som Svenska fotbollförbundet kritiserar.

"Det kan avslutningsvis ifrågasättas om föreslagna publikbegränsningen är ändamålsenlig och proportionell", skriver förbundet i ett remissvar.

Annons

Annons

Trots regeringens nya coronarestriktioner av allmänna sammankomster är sittande publik med upp till 50 personer fortfarande tillåtet.

Det är delen av beslutet som Svenska fotbollförbundet nu kritiserar i ett remissvar, som skrivits i samråd med Svensk elitfotboll och Elitfotboll dam.

"Man kan t.ex. fråga sig på vilket sätt fotbollsmatcher utomhus – med 50 personer i publiken utspridda runt planen – bidragit till den ökade smittspridningen under hösten? Vi kan i vart fall inte se att det framkommit några omständigheter som indikerar detta", skriver förbundet i sitt remissvar som har undertecknats av generalsekreteraren Håkan Sjöstrand.

"Om offentliga tillställningar av ett sådant, och liknande, slag i sig inte utgör ett problem är det inte rimligt att införa en inskränkning på det sätt som nu föreslås."

Förbundet skriver även att det har spelats ungefär 1 400 matcher i snitt per dag och att de på goda grunder kan påstå att fotbollen inte har bidragit till smittspridningen av covid-19.

I stället ska fotbollen "under en svår tid främjat folkhälsan samt skapat engagemang, samhörighet och framtidstro bland supportrar och den fotbollsintresserade allmänheten".

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons