A-
A+

Föreslår miljardpaket för barns assistans

Den tidigare barnombudsmannen Fredrik Malmberg har utrett assistansrätten på regeringens uppdrag. Arkivbild.
Den tidigare barnombudsmannen Fredrik Malmberg har utrett assistansrätten på regeringens uppdrag. Arkivbild.
Personlig assistansTT

Regeringens utredare har tagit fram ett förslag till hur fler ska kunna få rätt till personlig assistans.

Ett reformpaket värt ett par miljarder ska bland annat göra att ytterligare flera hundra barn med behov av hjälp får rätt till det.

Annons

Annons

Annons

Annons

Som en del av januariavtalet har en grupp utredare, ledd av den tidigare barnombudsmannen Fredrik Malmberg, haft i uppdrag att se över assistansrätten, sedan antalet personer som berättigas assistans minskat över flera års tid.

I ett betänkande, som utredarna sammanfattar på DN:s debattsida, föreslås reformer värda totalt 2,7 miljarder kronor där ungefär hälften ska göra situationen bättre för barn.

Utredarna föreslår bland annat en rak satsning som åter ska utöka möjligheterna att få assistans, så att ytterligare 2 000 personer, varav 800 barn, berättigas assistans.

Ett annat förslag är att barn med omfattande behov undantas avdrag för föräldraansvar och att nivån för föräldraansvar regleras. Då ser utredarna att ytterligare 460 barn kan berättigas stöd.

De föreslår också att man tydliggör vilket ansvar den vanliga hälso- och sjukvården har när personer med omfattande funktionsnedsättningar behöver hjälp.

"Med våra förslag får personer som har stora och varaktiga funktionsnedsättningar och som i sin vardag har behov av sjukvårdande insatser möjlighet till ett sammanhållet stöd utan att förlora sin personliga assistans. Förslagen leder till ökad patientsäkerhet, ökad patientmedverkan och större trygghet för dessa personer", skriver utredarna i DN.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss