A-
A+

Företagsstängningar efter nytt utbrott i Kina

Många företag i den kinesiska provinsen Zhejiang har stängts på grund av ett nytt coronautbrott. Arkivbild.
Många företag i den kinesiska provinsen Zhejiang har stängts på grund av ett nytt coronautbrott. Arkivbild.
KinaTT-AFP

Ett nytt coronautbrott i Kina har lett till omfattande nedstängningar av företag i den ekonomiskt viktiga provinsen Zhejiang. Åtgärderna väntas påverka leveranskedjor inom flera sektorer.

Annons

Annons

I Zhenhaidistriktet i hamnstaden Ningbo stängs alla företag som inte har koppling till viruskontroll eller bedöms vara oumbärliga för allmänheten. Producenter inom den viktiga petrokemiska industrin i Zhenhai måste minska sin produktion och ett distrikt i den närliggande staden Shaoxing beordrade i torsdags flera företag att stoppa verksamheten.

Flera börsnoterade företag i provinshuvudstaden Hangzhou har också meddelat att de stängt och hundratals flyg från Hangzhou har ställts in.

Påverkar leveranskedjor

Zhejiang är en av landets främsta provinser räknat i BNP och export.

Nedstängningen av fabriker i Zhejiang kommer att påverka leveranskedjorna i flera sektorer, särskilt fibrer och textilier, säger Zhaopeng Xing, Kinastrateg vid analysföretaget ANZ Research.

Han uppskattar att det kan ta upp till 40 dagar innan coronautbrottet lägger sig, vilket kan innebära produktionsstart i februari, efter ledigheten vid det kinesiska nyåret.

Zhaopeng Xing väntar sig dock att problemen i Zhejiang kommer att få lindriga följder på landets BNP.

Annons

Annons

70 000 isoleras

44 av de 51 senast rapporterade inhemskt smittade fallen i Kina har noterats i just Zhejiangprovinsen. Sammanlagt har närmare 200 fall rapporterats i landet den senaste veckan.

Antalet fall är mycket lägre än i de flesta andra länder, men myndigheterna har anammat masstestning och riktade nedstängningar för att hindra nya utbrott inför vinter-OS i Peking i februari.

Fler än 70 000 människor har satts i någon form av isolering i Zhejiang och över 465 000 omfattas av andra restriktioner som en följd av utbrottet. Bland annat kan det handla om hälsoövervakning och förbud att använda kollektivtrafik eller lämna området där de bor.

Under måndagen rapporterades det första omikronfallet i landet, i hamnstaden Tianjin sydost om Peking.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.