A-
A+

Författaren Vita Andersen är död

Den danska författaren Vita Andersen är död. Hon debuterade 1977 med diktsamlingen 'Trygghetsnarkomaner' och fick stor uppmärksamhet i Sverige för novellsamlingen 'Håll käften och var söt' (1978). Arkivbild.
Den danska författaren Vita Andersen är död. Hon debuterade 1977 med diktsamlingen "Trygghetsnarkomaner" och fick stor uppmärksamhet i Sverige för novellsamlingen "Håll käften och var söt" (1978). Arkivbild.
LitteraturTT

Annons

Annons

Författaren och poeten Vita Andersen har avlidit – 78 år gammal. Det rapporterar Ritzau

Vita Andersen debuterade 1977. Sedan dess har hon vunnit många priser, inklusive De Gyldne Laurbær.

Detta konstateras av förlaget Gutkind på tisdag i ett pressmeddelande.

"Med Vita Andersen har dansk litteratur tappat en stor och betydelsefull författare. Hennes arbete kommer att leva vidare i det inflytande det har haft på yngre författares verk och hos många läsare", skriver Gutkinds förlagschef Jacob Søndergaard i tillkännagivandet.

Vita Andersen debuterade 1977 med diktsamlingen "Trygghetsnarkomaner".

Den är skriven som rimprosa utan rim och handlar om en kvinna som försummades som barn och letar efter kärlek i vuxen ålder.

Förlagschef Jacob Søndergaard menar att boken och dess genomslag är jämförbar med Yahya Hassans genombrottsbok. Första upplagan sålde slut på bara 20 minuter och Andersen nådde så småningom försäljningsrekord i genren.

2020 gavs Andersens novellsamling "Håll käften och var söt" (1978) ut i nyutgåva. Då skrev DN:s Maria Schottenius bland annat "Det är så suveränt skrivet. Precisionen i detaljerna, i de klaustrofobiska miljöerna, i de riskabla känslorna."

Andersen nominerades till Nordiska rådets pris för den självbiografiska romanen "Indigo" som kom ut 2017, och som gjorde gällande att innehållet i hennes tidigare verk varit självupplevt.

Hon lämnar två döttrar och en son efter sig.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!