A-
A+

Förlängd presidentperiod skrotas efter våld

Ett plakat från en demonstration i Somalias huvudstad Mogadishu i protest mot president Mohamed Abdullahi Mohamed. Bilden är från den 25 april.
Ett plakat från en demonstration i Somalias huvudstad Mogadishu i protest mot president Mohamed Abdullahi Mohamed. Bilden är från den 25 april.
SomaliaTT-AFP-Reuters

Efter väpnade sammandrabbningar och ett allt känsligare politiskt läge backar ledarskiktet i Somalia.

Underhuset har enhälligt beslutat att dra tillbaka en tidigare lag som skulle utöka presidentens mandatperiod med två år.

Annons

Annons

Annons

Annons

När president Mohamed Abdullahi Mohamed nyligen skrev under parlamentets kontroversiella lag utbröt väpnade sammandrabbningar mellan regeringssoldater trogna Mohamed och soldater som motsatte sig att han skulle bita sig kvar vid makten.

Det instabila läget i Mogadishu har fått somaliska styrkor att lämna sina baser på landsbygden för att bege sig till huvudstaden. Detta har i sin tur har lett till oro för att terrorrörelsen al-Shabaab ska dra nytta av situationen i huvudstaden.

Underhusets beslut att skrota lagförslaget på lördagen direktsändes i nationell tv strax efter det att Mohamed Abdullahi Mohamed gett premiärminister Mohamed Hussein Roble i uppdrag att leda förberedelserna för att anordna val i det splittrade landet.

Vi har beslutat att hitta en lösning med hjälp av förhandlingar, och att förhindra att våld som bara gynnar dem som bedriver handel med allmänhetens blod bryter ut, sade presidenten, sade presidenten i parlamentet.

Mohameds mandatperiod löpte egentligen ut den 8 februari, men han har suttit kvar vid makten med hänvisning till att centralregeringen och landets regionala styren inte har lyckats komma överens om under vilka former Somalia ska gå till val.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

premium_musicquiz_v1

Är det din tur att vinna?