A-
A+

Förlorade i rätten – Becker döms till fängelse

Boris Becker. Arkivbild.
Boris Becker. Arkivbild.
TennisTT

Boris Becker vann sensationellt Wimbledon redan som 17-åring 1985 och nådde senare positionen som världsetta.

Tillvaron efter karriären har ofta handlat om mindre smickrande saker – vidlyftiga affärer, ekonomiskt fiffel, personlig konkurs och domstolsprocesser.

Den här gången kom han inte undan fängelse.

Annons

Annons

Becker döms av Southwark Crown Court i London till 30 månader i fängelse efter att ha befunnits skyldig till fyra åtalspunkter i målet som gäller hans personliga konkurs 2017.

Den tyske före detta tennisstjärnan ska avtjäna halva tiden bakom galler, enligt det domslut som föll på fredagen och förkunnades av domaren Deborah Taylor. Det skriver brittiska medier och internationella nyhetsbyråer.

Becker riskerade ett betydligt längre fängelsestraff om han dömts för fler än fyra åtalspunkter. Tysken friades i 20.

Agerat oärligt

Bland annat dömdes Becker för att ha gömt undan tillgångar värda miljontals pund – för att slippa betala av sina skulder – och för att ha dolt skulder. Han ska ha överfört stora summor pengar från sitt företagskonto, underlåtit att deklarera en egendom i Tyskland, dolt ett banklån på drygt åtta miljoner kronor och aktieinnehav i ett teknikföretag.

Åklagaren Rebecca Chalkley sade att Becker hade handlat "medvetet och oärligt" och att han "fortfarande försökte skylla på andra."

Redan 2002 dömdes tysken till ett villkorligt fängelsestraff på grund av att han undanhållit att betala skatt. Trots att Becker var skriven i Monaco hade han under långa perioder varit bosatt i Tyskland.

Becker har bott i London – inte långt från tennisarenan i Wimbledon – sedan 2012.

Annons

Annons

Klassiska finaler mot Edberg

Han avslutade sin framgångsrika aktiva karriär 1999. Den hårdslående tysken vann Wimbledon tre gånger, Australian Open två gånger och US Open en gång. Han vann totalt 49 turneringar, dock ingen på grus.

Två av hans främsta motståndare under karriären var svenskarna Mats Wilander och Stefan Edberg. Becker och Edberg mötte varandra tre år i rad i finalen i Wimbledon. Edberg vann två gånger, 1988 och 1990.

Med Becker som lagankare vann Tyskland Davis Cup-finalerna mot Sverige 1988 och 1989.

Åren 2013–2016 tränade Boris Becker Novak Djokovic.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.