A-
A+

"Förortslyftet" ska lyfta L

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni nyligen under Järvaveckan i Rinkeby.
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni nyligen under Järvaveckan i Rinkeby.
PolitikTT

Liberalerna lägger fram 226 förslag för att förbättra integrationen.

En ny regering kan se till att utvecklingen vänder i utsatta områden, säger partiledaren Nyamko Sabuni.

Annons

Annons

Liberalerna har döpt sin plan till "Förortslyftet" och lanserar det som det största reformprogrammet i svensk politik. Målet är att det inte ska finnas några utsatta områden i Sverige 2030.

Sabuni har nyligen sagt att hon hoppas att "Förortslyftet" ska få väljare att komma tillbaka till L, som har rekordlåga siffror i opinionsmätningar.

Enligt partiledaren så skiljer sig L:s integrationspolitik från andra partiers.

Vi ser på helheten på ett sätt som inte andra partier gör, säger Sabuni.

Många av förslagen i "Förortslyftet" har presenterats tidigare, men inte alla.

Ökad trygghet

Sabuni pekar på jämställdhet som en viktig del i "Förortslyftet". Till exempel föreslås pappamånader även för de som har föräldrapenning på grundnivå och att socialbidraget ska vara individuellt och inte betalas ut till hushållet.

Känt sedan tidigare är att L vill begränsa flerbarnstillägget i barnbidraget. Kvinnor från en kultur där de förväntas föda många barn och inte förvärvsarbeta "får tyvärr ytterligare incitament" av flerbarnstillägget, står det i L:s plan.

En annan viktig del i "Förortslyftet" är en bostadspolitik för ökad trygghet och minskad trångboddhet i utsatta områden. Bland annat föreslås att det ska vara enklare att riva, tvångsförvalta eller expropriera vanvårdade fastigheter i utsatta områden, samt stöd och andra åtgärder för att bygga om felplanerade bostadsområden.

Annons

Annons

Ställer krav

Andra förslag är hårdare tag mot olaglig uthyrning och ökade krav på fastighetsägare att ingripa när lokaler används för kriminalitet.

L sätter också som mål att hälften av bostäderna i utsatta områden ska vara bostadsrätter eller äganderätter.

"Förortslyftet" innehåller också åtgärder för att stärka skolorna i utsatta områden, till exempel föreslås att staten ska få driva skolor där.

L:s integrationspolitiske talesperson Robert Hannah anser det inte bara är planens bredd som skiljer L:s politik från andra partiers.

Vi kombinerar möjligheter med krav. De till vänster ställer inte de krav som behövs. De till höger ger inte de möjligheter som behövs, säger han.

L vill införa ett bidragstak enligt dansk modell, där summan av bidragen ska vara lägre än lön från arbete.

L vill också se ett nytt jobbskatteavdrag så att de med lägst inkomster får en tusenlapp mer i månaden.

Vill se vistelseförbud

Robert Hannah är kritisk till Centerns förslag på att etableringsersättning ska ges som lån och Sverigedemokraternas förslag på att nyanlända inte ska få vissa bidrag och ersättningar förrän de har kvalificerat sig för dem.

"Förortslyftet" omfattar också kriminalpolitik. Ett förslag är att dömda gängkriminella och våldsbejakande extremister ska kunna förbjudas att vistas och bo i ett utsatt område. Om de har en bostad i området ska hyreskontraktet kunna sägas upp.

Integrationen blir en av L:s allra viktigaste frågor inför valet.

Nyamko Sabuni understryker att en eventuell borgerlig regering efter nästa val måste ha integrationen som sin främsta uppgift.

Hon tror att det finns förutsättningar att komma överens om integrationspolitiken.

Flera partier börjar närma sig oss. Det finns överlappningar med Moderaternas program,säger Sabuni.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!