A-
A+

Försiktig optimism efter nya handelssamtal

USA:s chefsförhandlare Katherine Tai. Bild från tidigare i maj.
USA:s chefsförhandlare Katherine Tai. Bild från tidigare i maj.
USA/KinaTT-AFP

USA och Kina har inlett nya samtal om handelsavtal. Samtalen är de första sedan Joe Biden blev president, och båda sidor låter ana viss optimism efter mötet.

Annons

Annons

Annons

Annons

"Pragmatiskt och konstruktivt", säger Kina.

Ett inledande virtuellt möte med "öppet meningsutbyte", kommenterar USA.

Länderna skrev i januari 2020 under ett handelsavtal, som kallades en första fas och medförde en viss vapenvila i det långvariga handelskriget länderna emellan.

Kina lovade då att öka sin import av amerikanska varor med 200 miljarder dollar jämfört med 2017 års nivåer. USA skulle då inte höja några strafftullar mot Kina.

USA:s chefsförhandlare Katherine Tai har inför samtalen sagt att hon undersöker om Kina levt upp till sin del av avtalet. Rapporter har kommit om att Kina ligger uppemot 40 procent från det uppsatta målet om att köpa amerikanskt.

Det kinesiska handelsdepartementet säger i en kommentar att det digitala mötet mellan landets vice premiärminister Liu He och Tai var "ett konstruktivt samtal mellan jämlika parter och med ömsesidig respekt".

USA:s delegation säger i ett kort uttalande att det var ett öppet samtal där Tai presenterade Bidens och vicepresident Kamala Harris syn på handelsfrågorna och också lyfte de frågetecken USA har om Kinas del av avtalet.

Tonen mellan länderna var under Donald Trumps tid som president hård. Och Biden har hittills inte backat retoriken gällande handelsavtalet eller signalerat om lättnader.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss