A-
A+

Forskare vill att all fetma vaccinprioriteras

All fetma borde prioriteras i vaccinationskön. Arkivbild.
All fetma borde prioriteras i vaccinationskön. Arkivbild.
CoronavirusetTT

Vanlig fetma är en lika stor riskfaktor som diabetes och borde prioriteras högre i vaccinationskön.

Det uppger forskarna bakom en ny studie, rapporterar Vetenskapsradion.

Annons

Annons

Annons

Annons

För närvarande ingår människor med så kallad grav fetma – de som har ett kroppsmasseindex (BMI) på 40 eller högre – i fas 3 av Folkhälsomyndighetens riktlinjer för vaccinering mot covid-19. Precis som människor med diabetes och högt blodtryck.

Per Svensson, forskare och hjärtspecialist på Karolinska institutet och Södersjukhuset i Stockholm, har tillsammans med andra forskare genomfört en ny studie där man har tittat närmare på 1 000 covidpatienter som har fått respiratorvård. Enligt honom borde även de med fetma – ett BMI mellan 30–39,9 – prioriteras och ingå i fas 3.

Det kan jag absolut tycka, att vanlig fetma borde ingå i den gruppen, utifrån våra fynd. De talar ändå tydligt för att fetma är en riskfaktor som alla de andra, och den är ju lika stark som diabetes, säger Per Svensson till Vetenskapsradion.

Folkhälsomyndighetens bedömning i frågan baseras främst på en brittisk studie av 17 miljoner människor, där diabetes konstateras som en viktigare faktor för svår infektion av covid-19 än måttlig fetma. Dessutom skulle en förändring i prioriteringslistan kunna sinka vaccinationsprocessen, enligt myndigheten.

Vi vet att fetma inte ses som en riktig sjukdom av många människor. Och jag skulle vilja nu att Folkhälsomyndigheten ställer sig över sådana fördomar och faktiskt prioriterar upp fetma så att människor med fetma blir vaccinerade i fas 3, säger Joanna Uddén Hemmingsson, läkare från Svensk förening för obesitasforskning.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

premium_musicquiz_v1

Är det din tur att vinna?