A-
A+

Förslag om åtalsstopp i Nordirlandkonflikten

En muralmålning i östra Belfast i Nordirland. Arkivbild
En muralmålning i östra Belfast i Nordirland. Arkivbild
StorbritannienTT-AFP

Den brittiska regeringen planerar ett lagförslag som sätter stopp för åtal kopplade till den blodiga konflikten i Nordirland. Enligt Nordirlandsministern Brandon Lewis är det bästa sättet att hjälpa Nordirland att nå försoning.

Annons

Annons

Lagförslaget, som ska läggas fram senare i år, kommer att ge amnesti till både brittiska säkerhetsstyrkor och paramilitära grupper, som till exempel den Irländska republikanska armén (IRA).

Nordirlandsministern Brandon Lewis säger att förslaget kommer att omfatta alla händelser som kan kopplas till "the Troubles", som konflikten på Nordirland kallas för.

Vi vet att ett eventuellt slut för alla brottsåtal kan vara svårt att acceptera, och det här är inte ett ställningstagande som vi tar lätt på, sade Lewis i det brittiska parlamentet, enligt BBC.

Han medger att lagen skulle kunna vara svår att acceptera för familjer till offren för konflikten, men att det är "bästa sättet för att hjälpa Nordirland att gå vidare mot försoning".

Premiärminister Boris Johnson säger att regeringens planer på en lagstiftning är "väl avvägda och balanserade".

Den sorgliga sanningen kvarstår att det finns många ur säkerhetsstyrkorna som fortfarande riskerar att ställas inför smärtsamma åtal i 70- och 80-årsåldern, sade han.

Tidigare den här månaden lades ett åtal ner mot två brittiska ex-soldater som anklagats för att ha dödat irländska republikaner under konflikten. En av dem var åtalad för två mord under "Blodiga söndagen", då brittiska styrkor dödade14 katolska republikaner under en protestmarsch för medborgerliga rättigheter i Derry 1972.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!