A-
A+

Försöker stoppa penningtvätt – hotas

'Det är viktigt att alla trakasserier, alla hot och allt våld anmäls till myndigheterna och följs upp inom företaget', säger Ulrika Boëthius, ordförande för Finansförbundet.
"Det är viktigt att alla trakasserier, alla hot och allt våld anmäls till myndigheterna och följs upp inom företaget", säger Ulrika Boëthius, ordförande för Finansförbundet.
EkonomiTT

Trakasserier från kunder är vanligt förekommande för bankanställda.

Det är inte ovanligt att personalen får motta hot i samband med kontrollfrågor kring penningtvätt.

Annons

Annons

Enligt en undersökning som den fackliga organisationen Finansförbundet har gjort är det vanligt att anställda på bank utsätts för trakasserier.

Nästan varannan finansanställd med kundkontakt har trakasserats, enligt enkätundersökningen som 1 000 av förbundets medlemmar svarat på.

Drygt tio procent av dem har utsatts för hot och två procent har utsatts för våld på arbetet.

De flesta situationerna har uppstått i samband med att bankanställda har ställt frågor som de måste ställa för att motverka penningtvätt.

"Risken är att bankanställda inte kan fullgöra sitt uppdrag om de inte är trygga, och det riskerar att slå mot samhällets insatser mot penningtvätt", säger Ulrika Boëthius, ordförande för Finansförbundet.

Bankerna brister också i uppföljningen av hot och våld på arbetet, skriver förbundet. En tredjedel av de drygt 20 personer som svarade att de utsatts för våld säger att de fått ett uppföljande samtal, och endast ett fåtal svarade att händelsen polisanmälts.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.