A-
A+

Första åren efter diabetesdiagnos avgörande

Rätt behandling kan minska riskerna för personer med diabetes. Arkivbild.
Rätt behandling kan minska riskerna för personer med diabetes. Arkivbild.
ForskningTT

Att snabbt få kontroll över sina blodsockervärden är avgörande för dem som diagnostiserats med typ 2-diabetes, visar en ny studie.

Annons

Annons

"Det aktuella budskapet är att man måste upptäcka typ 2-diabetes tidigt, och behandla aggressivt, eftersom det finns så mycket att vinna på det", säger Marcus Lind, professor i diabetologi på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet i ett pressmeddelande.

Tillsammans med kollegan Rury Holeman vid Oxfords universitet har Lind analyserat vilken roll förbättrade blodsockervärden spelar under de första 5–10 år efter diagnos, jämfört med om förbättringen sker 10–20 år efter.

Om blodsockervärdet snabbt minskar till kontrollerade nivåer kan risken för dödsfall och hjärtinfarkt inom 10–15 år minska med upp till 20 procent. Om det tar längre tid att få ordning på blodsockervärdet, 10–20 år, minskar risken däremot bara med tre procent.

Marcus Lind hoppas att studien kan leda till bättre strukturer för hur personer som riskerar att få diabetes ska undersökas.

"Att upptäcka typ 2-diabetes behöver ökat fokus för att undvika att personer går med oupptäckta höga sockervärden under flera års tid", säger han enligt pressmeddelandet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!