Första dödsfallet under Sallys framfart

Översvämningar i ovädret Sallys framfart, här i Pensacola, Florida.
Översvämningar i ovädret Sallys framfart, här i Pensacola, Florida.
USATT

En man har omkommit under ovädret Sallys framfart i södra USA.

Stormen har bedarrat något, men översvämningsrisken är fortsatt stor i flera delstater.

Annons

Annons

En man har hittats död och en kvinna saknas efter att Orange Beach i Alabama svämmats över när ovädret Sally kom in över kuststaden.

Trots varningarna överraskades staden över Sallys styrka, och att stormen kom just dit, och med sådan kraft.

För 24 till 36 timmar sedan sade de att (Sally) var på väg mot Gulfport (i Mississippi) med svagare vindar. Vilken skillnad ett dygn gör, säger borgmästaren Tony Kennon och berättar att de flesta gatorna i staden är översvämmade och att bara de som kan bevisa att de bor i närområdet får röra sig fritt i trakten.

Varning för mer regn

Semesterorten Pensacola i västra Florida, fyra mil öster om Orange Beach, är bland de värst drabbade städerna. Där har gator och torg lagts under vatten.

"Antalet översvämmade vägar och korsningar, tillsammans med farligt bråte, har blivit för många för att lista", rapporterade den lokala polisen på Twitter under onsdagen, men läget har förbättrats i staden och några tidigare avstängda vägar och broar har öppnats igen – trots att faran långt ifrån är över.

Det här är den första salvan men det kommer att komma fler som ni måste vara beredda på, sade Floridas guvernör Ron DeSantis på en presskonferens på onsdagen enligt nyhetsbyrån AP.

DeSantis varnar i synnerhet befolkningen inåt landet om att kraftiga regn är på väg och att stora översvämningar är att vänta runt alla vattendrag i nordvästra Florida och att även områden som inte direkt drabbats av Sally kan tvingas evakueras.

Annons

Annons

Kryper sakta fram

Stormen är långsamt på väg mot nordost och det är inte bara samhällen allra närmast kusten som drabbats. I staden Andalusia, i Alabama, tolv mil in i landet från kusten, kunde brandkåren rädda en far och hans två söner som höll på att spolas bort i stadens avloppssystem när vattenmassor forsade mot avloppet. Alla tre klarade sig utan allvarligare skador, skriver al.com.

Vid midnatt, svensk tid, rapporterade NHC att Sally bara nådde dryga 21 sekundmeter, viket motsvarar kulingstyrka, men att ovädret kan orsaka tornados i norra Florida och södra Georgia. Samtidigt rörde sig Sally då nordost i knappa åtta kilometer i timmen.

Över en halv miljon hushåll och affärslokaler har hittills förlorat strömmen där Sally dragit fram, enligt mätningssajten poweroutage.us.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons