A-
A+

Första poliofallet i USA på nästan tio år

USA har noterat det första poliofallet på nästan tio år. Bilden på polioviruset kommer från amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC. Arkivbild
USA har noterat det första poliofallet på nästan tio år. Bilden på polioviruset kommer från amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC. Arkivbild
USATT-AP

En ung, ovaccinerad man i New York har blivit förlamad efter att ha smittats av polio. Det är det första fallet i landet sedan 2013.

Annons

Annons

Myndigheterna försöker nu smittspåra för att hindra viruset från att spridas. Ovaccinerade kan löpa risk att insjukna, säger Patricia Schnabel Ruppert, hälsochef i Rockland County där den smittade mannen bor. Hon uppmanar alla som inte vaccinerat sig mot polio att ta sprutan.

Vaccinationsgraden i USA är hög. Enligt smittskyddsinstitutet CDC har runt 93 procent av tvååringarna fått minst tre doser poliovaccin. Men just Rockland County i staden New Yorks norra förorter har på senare år blivit centrum för vaccinmotstånd.

Myndigheterna tror att mannen kan ha smittats av någon som fått levande vaccin. I USA liksom i Sverige ges vaccinet i injektioner men i vissa länder droppas levande vaccin i munnen på barn. I sällsynta fall kan det försvagade viruset mutera och bli smittsamt.

Nyligen rapporterades att poliovirus som tros härröra från levande vaccin har hittats i prover från Londons avloppsvatten. Inga sjukdomsfall har dock rapporterats.

Polio var en gång en fruktad sjukdom med tusentals årliga fall i USA, men sedan vaccin blev tillgängligt på 1950-talet har antalet fall minskat och 1979 förklarades sjukdomen utrotad i USA. Sällsynta fall med personer som smittats utomlands har förekommit, senast 2013.

Polio sprids endemiskt endast i Afghanistan och Pakistan medan enstaka fall rapporterats från flera länder i Afrika, Mellanöstern och Asien.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.