A-
A+

"Första våg" i Bangkok – regeringschef bötfälld

En motorcyklist, iförd korrekt munskydd, susar fram längs folktomma Khao San Road, den i vanliga fall så populära turistgatan i Bangkok. Bilden är tagen i måndags.
En motorcyklist, iförd korrekt munskydd, susar fram längs folktomma Khao San Road, den i vanliga fall så populära turistgatan i Bangkok. Bilden är tagen i måndags.
SydostasienTT

Thailand och dess grannländer klarade sig väldigt lindrigt undan i början av pandemin. Så när rusande smittotal nu sätter skräck i samhället handlar det nästan om en första våg av covid-19.

En av de första att bötfällas när restriktionerna nu skärps blev kuppledaren, numera premiärministern, Prayuth Chan-O-Cha.

Annons

Annons

Annons

Annons

Munkar iförda munskydd vid det berömda templet Wat Ben i Bangkok. Bild från tidigare i april.
Munkar iförda munskydd vid det berömda templet Wat Ben i Bangkok. Bild från tidigare i april.

Enligt officiell statistik, som i och för sig har brister i många länder, ligger Kambodja på fem döda per miljon invånare i pandemin. Thailand ligger på cirka två – mindre än en tusendel av de dödssiffror som noteras i de hårdast drabbade länderna i Europa och Sydamerika.

Under virusets framstötar förra året lyckades sydostasiatiska länder hålla nere spridningen genom nedstängningar, strikta reseregler och smittspårning.

Men nu kommer covid-19 tillbaka, i det som en del kallar en tredje våg – men som i jämförelse med Europa och Amerika snarare spridningsmässigt befaras bli en första samhällsomfattande våg.

Krav växer

Thailand och Kambodja sätter nu i princip dagligen nya rekord i döda per dygn. April månad riskerar i båda länderna att kräva lika många liv som hela den tidigare pandemin sammanlagt. Även i Laos verkar smittan vara på uppgång.

Siffrorna är fortfarande låga internationellt sett, och även i jämförelse med exempelvis Sverige, men trenden anses mycket oroande. Eftersom bara mindre andelar av befolkningarna än så länge är vaccinerade befarar experter att nya virusmutationer nu kan härja fritt.

Det har dock inte fått myndigheterna att ta till storsläggan. Till skillnad från förra året har till exempel Bangkoks glittrande köpcentrum inte tvingats stänga, utan bara fått begränsade öppettider. Oron, och kraven på hårdare restriktioner, växer.

Regeringen borde stoppa folks rörelsefrihet så snabbt som möjligt, har Nithiphat Chiarakun, företrädare för Thailands thoraxläkare, sagt till medier i Bangkok.
Om jag blir smittad är jag rädd att det inte finns någon vårdplats till mig, säger fiskförsäljaren Pranee Namrat till nyhetsbyrån AFP.

Annons

Annons

Prayuth utan skydd

Kambodja och Laos har skruvat åt hårdare, med lockdown i huvudstäderna Phnom Penh och Vientiane.

I Thailand trädde de senaste restriktionerna i kraft i måndags. På många håll i landet riskerar den som inte har munskydd nu böter på upp till 20 000 baht (nästan 5 400 kronor).

Men knappt hann kravet börja gälla förrän färska bilder började cirkulera på självaste premiärminister Prayuth Chan-O-Cha, som tog makten i en kupp 2014 men numera är folkvald, utan munskydd. Bangkoks guvernör Aswin Kwanmuang anmälde snabbt landets ledare, som fick en bot på 6 000 baht för brottet mot covid-reglerna.

"Premiärministern har accepterat boten", skriver guvernören på Facebook.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova på vårt medlemskap för endast 19 kr