A-
A+

Försvarar tårgas vid CL-finalen: "Räddade liv"

Poliser och vakter försöker hålla ordning i trängseln utanför Stade de France i lördags.
Poliser och vakter försöker hålla ordning i trängseln utanför Stade de France i lördags.
FotbollTT

Kaoset runt Champions League-finalen i Paris rör upp känslor på bägge sidor av Engelska kanalen. Frankrikes idrottsminister hävdar att tumultet uppstod på grund av Liverpool-supportrar med falska biljetter.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson är besviken över hur Liverpoolsupportrarna behandlades.

Annons

Annons

Efter ett möte mellan franska ministrar, representanter från Europeiska fotbollsförbundet Uefa, Frankrikes fotbollsförbund samt franska polisen – för att reda ut de tumultartade händelserna utanför Stade de France i lördags – säger den franske inrikesministern Gerald Darmanin att det är bekräftat att det förekommit ett massivt och organiserat bedrägeri med falska biljetter.

Det är förklaringen till förseningen av matchen, säger Darmanin vid en presskonferens, enligt flera medier.
Jag vill också be om ursäkt för organisationen kring matchen eftersom en del inte fick möjlighet att se hela matchen.

Den franska idrottsministern Amelie Oudea-Castera berättar vid presskonferensen att runt 2 700 supportrar aldrig lyckades ta sig in på arenan trots att de hade giltiga biljetter och hon föreslår att de ska kompenseras för detta, något som Uefa ska ha godkänt.

Kritik mot Liverpool

Tidigare på måndagen skyllde Oudea-Castera kaoset i Champions League-finalen, där Real Madrid besegrade Liverpool, på att det var ett stort antal brittiska supportrar som kom till Paris utan biljetter, eller med falska biljetter. Hon säger att Liverpool inte lyckades organisera sina supportrar, till skillnad mot Real Madrid.

Liverpool släppte sina supportrar vind för våg, det är skillnaden, säger hon i en radiointervju med RTL.

Oudea-Castera säger att det fanns mellan 30 000 och 40 000 Liverpool-supportrar som inte hade biljetter, eller som hade falska biljetter, utanför arenan.

Den brittiska regeringen skyller i stället kaoset på den fransk oorganisation kring matchen och kritiserar hur Liverpools supportrar behandlades.

Vi är mycket besvikna över hur de behandlades, säger en talesperson till premiärminister Boris Johnson, enligt AFP.

Lördagens finalmatch försenades med 40 minuter på grund av oroligheter utanför arenan. Säkerhetsstängsel vältes på flera ställen vid stadion då supportrar tryckte på för att komma fram till säkerhetskontrollerna.

Parispolisen använde bland annat tårgas för att skingra folkmassorna i tumultet. Nu försvarar inrikesminister Gerald Darmanin polisens användning av tårgas.

Det räddade liv, säger han.

Annons

Annons

Lär till OS

Enligt tidningen Le Parisien frihetsberövades 68 personer av polisen varav 39 sattes i förvar. Tidningen skriver vidare att 174 fotbollssupportar skadades lindrigt.

Oudea-Castera är inte orolig för säkerheten kring kommande stora idrottsevenemang i Frankrike, som OS i Paris 2024.

Jag är övertygad att vi kan lära av vad som hände i lördags och förbättra allting, säger hon.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.