"Fortnite"-bråk fortsätter – Apple blockerar

Apple sätter stopp för alla Epics spel på App Store, inte bara 'Fortnite'.
Apple sätter stopp för alla Epics spel på App Store, inte bara "Fortnite".
SpelTT

Apple har stängt av spelutvecklaren Epic från företagets utvecklingsverktyg som behövs för att uppdatera appar och spel till Iphones och Ipads.

Annons

Annons

"Vi är besvikna över att vi tvingas stänga av Epic Games-kontot på App Store", säger Apple i en kommentar, enligt sajten Techcrunch.

Teknikjätten Apple är i konflikt med spelutvecklaren Epic Games, som ligger bakom det omåttligt populära "Fortnite".

Stämde Apple

Den 13 augusti införde Epic ett betalningsalternativ i "Fortnite"-appen till Appleprodukter som Iphones och Ipad. Syftet var att undvika den avgift som Apple tar av alla köp som görs i appar på företagets prylar. Det enda sättet att ladda ned appar till Ipads och Iphones är via Apples digitala butik App Store.

Apple svarade med att stänga av "Fortnite" från App Store. Det hade uppenbarligen Epic räknat med, för bolaget lämnade omedelbart in en stämningsansökan mot Apple, och lanserade en sociala medierkampanj mot bolaget.

Annons

Annons

Fick nej

Apple försökte sedan att stoppa alla företag som använder sig av Epics populära spelmotor Unreal Engine i App Store, men där sade en domare i veckan nej.

"Domarens rekommenderade att Epic lyder med App Stores riktlinjer medan rättsprocessen pågår, riktlinjer Epic har följt det senaste decenniet tills de skapade den här situationen. Epic har vägrat. I stället har de återkommande skickat "Fortnite"-uppdateringar designade för att bryta mot App Stores riktlinjer", säger Apple i ett uttalande, enligt branschsajten gamesindustry.biz.

En principfråga

Det nya beskedet innebär att andra Epic-spel också stängs av från App Store, exempelvis svärdspelet "Infinity blade"

Epic säger att det rör sig om en principfråga och att man inte vill tvingas betala Apple de omkring 30 procenten som bolaget kräver för köp inom appar, och hävdar att Apple har en sorts monopolställning.

Spelare som redan installerat "Fornite" på Apples produkter kan fortsätta att spela, men det går inte att uppdatera spelet eller ladda ned det på nytt.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons