A-
A+

"Förtryck" i USA:s valsystem

FN:s sändebud för minoriteters rättigheter kritiserar USA:s valsystem. Arkivbild.
FN:s sändebud för minoriteters rättigheter kritiserar USA:s valsystem. Arkivbild.
USATT-AFP-Reuters

USA behöver ta itu med sitt valsystem i grunden, varnar FN:s särskilda sändebud för minoritetsgruppers rättigheter, Fernand de Varennes.

Annons

Annons

Han pekar på ett "ansenligt antal lagstadgade åtgärder" som undergräver landets demokrati och i praktiken gör det svårt för vissa minoritetsgrupper att rösta.

Det börjar dessvärre bli tydligt att det är ett slags majoritetens förtryck där minoriteter förnekas rätten att rösta i många områden, säger de Varennes, efter två veckors undersökningar på plats i USA.

Efter valet förra hösten finner rättighetsorganisationer att det i åtminstone 19 delstater har införts regleringar som begränsar möjligheterna att rösta. I Texas har man till exempel gjort det svårare att rösta per post, vilket justitiedepartementet har tagit juridisk strid mot.

Det handlar också mycket om så kallad "gerrymandering", enligt de Varennes. Det är att aktivt försöka rita om de geografiska gränserna för valkretsar för att inkludera eller exkludera vissa grupper, för att gynna ett enskilt parti eller en enskild kandidat.

Svarta amerikaner drabbas klart mest, enligt FN-sändebudet, som ska avlägga formell rapport om några månader.

USA sticker ut bland demokratier, med otillräcklig lagstiftning när det gäller att stadga mänskliga rättigheter och skydd av dessa, säger Fernand de Varennes.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.