A-
A+

Fortsatt ökad smittspridning av covid-19

Britta Björkholm, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, är med på dagens myndighetsgemensamma presskonferens om läget under coronapandemin. Arkivbild.
Britta Björkholm, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, är med på dagens myndighetsgemensamma presskonferens om läget under coronapandemin. Arkivbild.
CoronavirusetTT

Smittspridningen av covid-19 har ökat i Sverige under de senaste veckorna, enligt Folkhälsomyndigheten. Globalt minskar dock fallen något.

Annons

Annons

Ökningen i Sverige var under förra veckan drygt 30 procent.

Den halva veckan som vi är i nu, har vi en fortsatt ökning. Möjligen inte lika stor, omkring 20 procent. Men ett fortsatt ökande antal fall i landet, det är nog det vi får räkna med ett tag till, säger Britta Björkholm, avdelningschef vid Folkhälsomyndigheten, på en pressträff.

Fler på iva

Inläggningarna för covid-19 på landets intensivvårdsavdelningar (iva) steg med 40 patienter under vecka 47 som är den senaste inrapporteringsveckan, enligt Folkhälsomyndigheten.

Vi ser en långsam ökning här, vi har en rejäl eftersläpning eftersom rapporteringen släpar efter jämfört med fallrapporteringen. Det är också så att trycket på iva kommer några veckor efter det att smittspridningen har ökat, säger Björkholm.

Annons

Annons

30-tal dödsfall

Omkring 30 personer med bekräftad covid-19 avlider varje vecka i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten.

Det är fortfarande ingen ökning här, vi tror och hoppas att vaccinationen med en tredje dos till dem som är allra skörast hjälper till att hålla siffrorna nere, säger Björkholm.

De bekräftade fallen av omikronvarianten har ökat i Sverige, men fallen befinner sig på en relativt låg nivå, enligt Björkholm.

Globalt minskar de bekräftade fallen av covid-19 något.

Det är många länder som haft väldigt hög smittspridning under en period som nu har vänt och passerat toppen. Det är stora länder som Tyskland bland annat, det gör att fallen i EU minskar något, säger Björkholm.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.