A-
A+

Fortsatt ovisst om kanslerfråga i Tyskland

Ledarna för Tysklands två kristdemokratiska partier, Armin Laschet (CDU, till vänster) och Markus Söder (CSU, till höger).
Ledarna för Tysklands två kristdemokratiska partier, Armin Laschet (CDU, till vänster) och Markus Söder (CSU, till höger).
TysklandTT

Det maktbärande partiet CDU ställer sig bakom den egna partiledaren Armin Laschet att bli förbundskanslerkandidat i nästa tyska val.

Men utmanaren Markus Söder från systerpartiet CSU i Bayern ger inte upp maktkampen.

Annons

Annons

Annons

Annons

Mindre än ett halvår före det tyska parlamentsvalet står den största partiunionen inför en ovanlig och uppslitande maktkamp.

Förbundskansler Angela Merkel har redan lämnat över partiordförandeskapet i kristdemokraterna CDU. Nästa fråga är vem som ska ställa upp som den kristdemokratiska unionen CDU/CSU:s kandidat i valet i höst.

Ovanlig maktkamp

Frågan existerar vanligtvis inte, då det mindre systerpartiet CSU i förbundslandet Bayern inte brukar utmana det nationella CDU om en förbundskanslerpost.

Men CSU drivande partiledare Markus Söder driver frågan om kanslerposten så långt han kan.

På måndagsförmiddagen meddelade CDU:s ledning efter överläggningar att man står bakom sin egen allt mer ifrågasatta ordförande, i stället för att släppa fram Söder.

Men svaret från Bayern var medvetet avvaktande och utmanaren Söder vägrade slänga in handduken.

Jag tror att vi kommer att ha nått en punkt då vi kan fatta ett beslut denna vecka, sade Söder på en presskonferens i Bayerns huvudstad München.

Annons

Annons

Fortsatta samtal

Söder sade också att han och Laschet ska diskutera hur de konservativa systerpartierna ska lösa frågan om kanslerkandidaturen, skriver tidningen Frankfurter Allgemeine.

Frågan kan avgöras av den kristdemokratiska gruppen i förbundsdagen, där allt fler CDU-ledamöter ser positivt på att släppa fram bayraren Söder.

Partidistriktet i Berlin har till exempel tagit ställning för Söder.

Söder själv betonade i en intervju med public service-bolaget ARD på söndagskvällen vikten av enighet.

Vi vill inte ha någon splittrad, utan en enad union.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

premium_musicquiz_v1

Är det din tur att vinna?