A-
A+

Fortsatt utbrott – Nya Zeeland stänger längre

Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern vid en presskonferens i Wellington under torsdagen.
Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern vid en presskonferens i Wellington under torsdagen.
Nya ZeelandTT-AFP

Nedstängningen i Nya Zeeland förlängs sedan antalet covidfall ökat och spridit sig från landets största stad, Auckland, till bland annat huvudstaden Wellington.

Annons

Annons

Under fredagen har elva nya coronafall rapporterats. Tre av dem i Wellington bland personer som nyligen rest till Auckland och där blivit exponerade för smittan. Sammanlagt har 31 personer konstaterats smittade i landet.

Enligt premiärministern behöver hela landet nu ha "hög beredskap" och den förlängda nedstängningen gäller till midnatt på tisdag.

Vi vet helt enkelt inte hela omfattningen av deltautbrottet, säger hon vid en presskonferens.

Enligt henne fungerar nedstängningsstrategin.

Fallen ökar och sedan minskar de tills vi inte har några. Det är väl beprövat … vi behöver bara hålla ut.

Kopplade fall

Beskedet om att hela landet skulle stängas i tre dagar kom i tisdags då Nya Zeeland konstaterat sitt första fall inom landet sedan i februari. Redan då meddelades att Auckland, där fallet upptäckts, skulle stängas i sju dagar. Och nu ska detta gälla hela landet, meddelar premiärministern.

Enligt henne har samtliga nu kända fall koppling till varandra.

Det är viktigt eftersom det innebär att vi börjar få en bild av klustrets ytterkanter.

Utbrottet har spårats tillbaka till en person som nyligen kommit hem från Sydney i Australien, men det är oklart hur smittan kunnat spridas ut i samhället trots karantänreglerna.

Annons

Annons

Få vaccinerade

Det kan bli aktuellt med ytterligare förlängning av nedstängningen, enligt hälsoskyddsmyndighetens generaldirektör Ashley Bloomfield.

Fram till i tisdags hade landet med 5,1 miljoner invånare varit virusfritt och sluppit restriktioner inom landet sedan i våras. Däremot har reglerna för inresa i landet varit strikta hela tiden.

Jacinda Ardern har hyllats för att ha lyckats stoppa coronaviruset i landet genom tuffa nedstängningar. Nu kommer däremot kritik mot regeringen för att endast 19 procent av befolkningen hittills har vaccinerats, vilket är långsammast av alla OECD-länder. Även om antalet fall är mycket få innebär den nya och smittsammare deltavarianten av viruset oro för fortsatt spridning.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!