-
+

Fortsatta protester i Haiti

En demonstrant viftar med Haitis konstitution under protester i Port-au-Princes tidigare i veckan.
En demonstrant viftar med Haitis konstitution under protester i Port-au-Princes tidigare i veckan.
HaitiTT-AFP

Annons

Annons

Tusentals haitier samlades åter på huvudstaden Port-au-Princes gator under söndagen för att protestera mot president Jovenel Moïse.

Protesterna var mestadels fredliga, även om det på några håll blev sammandrabbningar mellan demonstranter och poliser som avfyrade både tårgas och gummiklädda kulor.

President Moïse anklagas för att olovligen ha förlängt sin mandatperiod ett år, till februari 2022, och demonstranterna skanderade under söndagens protester "ner med diktaturen!".

Nyligen hävdade presidenten att en statskupp och ett mordförsök på honom hade avvärjts, och bland annat greps en domare i högsta domstolen.

Moïse vann ett val 2015, som ogiltigförklarades på grund av fusk. Sedan valdes han till president ett år senare, 2016. Ett parlaments- och lokalval skulle ha hållits 2018, men har skjutits på framtiden. I detta politiska vakuum har Moïse hävdat att han bör sitta kvar vid makten i ytterligare ett år.

Det politiskt instabila läget i Haiti har tragiska hävder att falla tillbaka på. Sedan 1988 har landet varit med om fyra stats- och militärkupper, samt en folklig resning när Jean-Claude Duvalier, ökänd som Baby Doc, fälldes 1986.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss