A-
A+

Förundersökning om Scanias bussaffär inledd

Scania misstänks för mutbrott i Indien. Arkivbild.
Scania misstänks för mutbrott i Indien. Arkivbild.
EkonomiTT

Scania misstänks för mutbrott i samband med den kontroversiella försäljningen av en buss till Indiens transportminister. Nu har en förundersökning inletts mot fordonstillverkaren, rapporterar SVT Nyheter.

Annons

Annons

I mars avslöjade Uppdrag granskning tillsammans med tyska och indiska medier att agenter som arbetat för Scania i Indien gett gåvor och kontanter till beslutsfattare i syfte att vinna lukrativa busskontrakt i Indien mellan 2013 och 2016.

Nu står det klart att Riksenheten mot korruption har inlett en förundersökning mot Scania och att man hållit flera förhör med personer i företagets ledning.

Ingen är delgiven misstanke och jag vill inte gå in på om någon är misstänkt, säger åklagare Johan Lindmark, till SVT.

Förundersökningen gäller en uppmärksammad affär där Scania 2016 sålde en buss till ett bolag med kopplingar till den indiske transportminister Nitin Gadkari. Bussen skulle användas vid ministerns dotters bröllop.

Scanias internrevision har sedan tidigare konstaterat att bussaffären innebar en ekonomisk förmån för Gadkari, skriver SVT.

Henrik Henriksson, som var vd för Scania under den aktuella tidsperoden, bekräftade i våras för SVT att företaget kände till att det förekommit mutor, men att det var ett fåtal indvider som gjort sig skyldiga till detta.

Vi var kanske lite naiva, men vi satsade stort. Vi gick in med buller och bång och ville verkligen lyckas i Indien, men vi underskattade riskerna, sa Henriksson då.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.