A-
A+

Förvärrad kris: Pakistan slår tillbaka mot Iran

I ljuset av den upptrappade krisen mellan Pakistan och Iran är beredskapen hög vid Pakistans utrikesdepartement i Islamabad.
I ljuset av den upptrappade krisen mellan Pakistan och Iran är beredskapen hög vid Pakistans utrikesdepartement i Islamabad.
IranTT-AP-AFP

Kvinnor och barn uppges ha dödats när Pakistans flygvapen attackerade en milisgrupp inne i Iran – kort efter att Iran genomförde ett liknande anfall i Pakistan.

Pakistans premiärminister avbryter sitt besök på Världsekonomiskt forum i Davos på grund av krisen.

Den pakistanska flygattacken utfördes vid en by nära staden Saravan i provinsen Sistan och Baluchistan i Iran.
Den pakistanska flygattacken utfördes vid en by nära staden Saravan i provinsen Sistan och Baluchistan i Iran.
Han har beslutat att avbryta sitt besök i ljuset av de pågående händelserna, säger en talesperson för utrikesdepartementet om tillförordnade premiärminister Anwaar-ul-Haq Kakar hastiga hemresa från Schweiz.

Tidigare hade departementet bekräftat räden:

"I morse genomförde Pakistan en serie koordinerade och särskilt riktade militära attacker mot tillhåll för terrorister i provinsen Sistan och Baluchistan i Iran", hette det i ett uttalande där det också slogs fast att "ett antal terrorister dödades".

Enligt iranska medier rör det sig om robotattacker. Alireza Marhamat, biträdande guvernören i provinsen, uppger för statlig iransk tv att anfallet skedde vid en by nära staden Saravan, på gränsen till Pakistan.

Tre kvinnor och fyra barn dödades i händelsen. De var inte iranska medborgare, säger han.

Senare sade Marhamat att också två män dödats i attacken.

Kina villigt medla

Iran har kallat upp Pakistans sändebud med anledning av det inträffade. Det blir sannolikt landets charge d'affaires, då Pakistan på onsdagen kallade hem sin ambassadör från Teheran.

Kina meddelade på torsdagen att landet är villigt att medla i krisen.

Pakistans räd skedde knappt två dagar efter att Iran genomförde en attack på pakistansk mark mot en sunnimuslimsk extremistgrupp som går under namnet Jaish al-Adl (Rättvisans armé). Gruppen har tidigare tagit på sig attacker i Iran. Två barn dödats i anfallet som skedde i den pakistanska gränsprovinsen Baluchistan.

Pakistan fördömde attacken som ett oprovocerat och uppenbart brott mot internationell rätt.

Både den pakistanska provinsen Baluchistan och den iranska provinsen Sistan och Baluchistan har länge präglats av oroligheter och varit ett tillhåll för militanta islamister och separatistiska rebeller.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.